Na osud velkomeziříčské synagogy upozornil další koncert

tit copy_copy_copy_copyOrganizátoři již druhého koncertu na podporu nové synagogy pozvali ve čtvrtek 18. června do Velkého Meziříčí významné osobnosti, které by se v budoucnu mohly podílet na financování rekonstrukce objektu. Cílem nejenom samotného koncertu, ale i návštěvy obou budov synagog, bylo téma opravy a budoucího využití objektu rozšířit za hranice našeho města.

„Jsou zde mnohaleté snahy o obnovu památky a nalezení jejího účelu, který by byl důstojný. Pokud k tomu dnešní akce přispěje, budu jedině rád,“ uvedl během slavnostního přivítání hostů starosta města Alexandros Kaminaras.

Prohlídky pro veřejnost uzavřené Staré synagogy se ujal architekt Jaroslav Klenovský, zabývající se přes tři desetiletí péčí o židovské památky na Moravě a ve Slezsku. „Během posledních let se snažíme malou synagogu dát do pořádku. V příštím roce plánujeme restaurování výmalby,“ doplnil Klenovský.

Následný hudební program v Jupiter clubu zahájili společně organizátoři koncertu, kteří na pódium pozvali Petra Papouška, předsedu Federace židovských obcí. Ten vyjádřil  iniciativě na záchranu velkomeziříčské synagogy podporu, ale zároveň připomněl, že i samotná federace řeší financování opravy a následného využití u mnoha objektů na území České republiky.

Poté koncert zahájil dívčí soubor Adash pod vedením docenta Tomáše Novotného. Těleso, které patří mezi nejlepší vokální uskupení u nás, vzniklo při Ostravské univerzitě a od roku 1999 se jeho členky zabývají interpretací hebrejských písní. Druhým vystupujícím byla cimbálová muzika Capella z moravského Slovácka, která si pro posluchače připravila židovské písně s tradičním nástrojovým obsazením cimbálové muziky.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.