Nominovaná díla na Českou cenu za architekturu budou k vidění v luteránském gymnáziu

P1160262O prestižní architektonické ocenění Česká cena za architekturu (ČCA) se v letošním roce uchází 192 realizací. Z necelých dvou stovek děl nominuje mezinárodní odborná porota užší výběr, z nichž na konci listopadu vzejde zhruba deset finalistů a držitel České ceny za architekturu ČCA. Výstavu nominovaných děl přivítá historická budova někdejšího luteránského gymnázia od 27. července do 15. září. Jako hosté se vernisáže 21. července zúčastní mladí architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof, Finalisté ČCA roku 2017, a architekt David Beke, koordinátor přípravy multifunkční haly a radní města Jihlavy.

Do soutěžní přehlídky České komory architektů se letos mohla přihlásit díla realizovaná na území České republiky mezi lety 2015 až 2019. Novostavby podobně jako v předchozích ročnících převládají nad rekonstrukcemi a činí přibližně tři pětiny z přihlášených projektů. I letos se potvrzuje, že důležitým tématem výstavby v České republice zůstává bydlení, i když počet přihlášených staveb určených pro bydlení průběžně mírně klesá. V letošním ročníku ČCA tvoří rodinné a bytové domy, rezidenční komplexy, chaty i chalupy dvě pětiny přihlášených děl.

Mezi veřejnými investicemi jsou i realizace ze soutěže
49rWSZhM1584949868-1440x958Pět staveb přihlášených do letošního ročníku přehlídky vzešlo z architektonické soutěže s potvrzením regulérnosti od České komory architektů (oproti loňským sedmi). Jedná se o památník Jana Palacha ve Všetatech / MCA atelier (soutěž v roce 2016), hasičskou zbrojnici a zázemí technických služeb v Líbeznicích / EHL & KOUMAR ARCHITEKTI (soutěž v roce 2017), Základní školu Amos pro Psáry a Dolní Jirčany / SOA architekti (soutěž v roce 2013), novou radnici Prahy 7 / Atelier bod architekti (soutěž v roce 2016) a Archeopark Mikulčice / M & P Architekti – Krajinářská architektura (soutěž v roce 2009).

Projekty pro bydlení tvoří téměř polovinu přihlášených realizací
Typologicky tvoří dvě pětiny přihlášených staveb projekty pro bydlení, stejně jako v předchozím ročníku přehlídky. Tři pětiny se pak vyznačují pestrou skladbou realizací, mezi kterými nechybí administrativní budovy a zázemí firem, školská a vzdělávací zařízení, veřejná prostranství, kulturní a společenská zařízení, stavby sloužící službám a obchodu, hotely a restaurace, veřejné budovy, památky, zdravotnická zařízení, dopravní stavby, rozhledny a vyhlídky, sportovní stavby, nebo sakrální stavby, ale i stavby drobného rozsahu.

Hodnotit bude mezinárodní porota
Práci architektů bude hodnotit sedm erudovaných zahraničních expertů. Je mezi nimi krajinářský architekt, urbanista a akademik Henri Bava (Francie), spoluzakladatel ateliéru Agence Ter působícího v Paříži, Karlsruhe, Šanghaji a Los Angeles. Zaměřuje se na snoubení oblasti architektury, urbanismu a krajinářské architektury v pestrých projektech parků, veřejných prostranství, územních plánů a městského plánování. Další porotkyní je architektka Alessandra Cianchetta (Velká Británie) praktikující ve vlastním ateliéru sídlícím v Londýně a Paříži. Ateliér zpracovává projekty z oblasti architektury i urbanismu se zvláštním zájmem o regeneraci městských ploch a kulturní či administrativní objekty. V porotě ČCA 2020 dále zasedá architektka Jeanne Dekkers (Nizozemsko), která vede v Delftu vlastní ateliér pracující na široké škále projektů – návrhy vzdělávacích zařízení, objekty pro bydlení, interiérový design včetně designu nábytku, ale i územní plány. Členkou poroty je architektka a teoretička Gillian Horn (Velká Británie), která se aktuálně realizuje v akademické sféře a výzkumu, současně je hlavní přispěvatelkou magazínu Royal Institute of British Architects (RIBA). Další z porotců, architekt Csaba Nagy (Maďarsko), působí ve vlastním ateliéru Archikon Architects řešícím projekty širokého záběru – přestavby i novostavby veřejných, komerčních, rezidenčních a průmyslových budov. V odborné porotě dále zasedá architekt Štefan Polakovič (Slovensko), spoluzakladatel ateliéru GutGut, jehož realizace na Slovensku ocenili cenou ARCH, Cenou Dušana Jurkoviča a čtyřikrát Cenou za architekturu CE -ZA -AR. Výčet sedmičlenné poroty uzavírá architekt Jeroen van Schooten (Nizozemsko) působící ve vlastním, předním nizozemském ateliéru V Architectuur sídlícím v Amsterdamu.

O České ceně za architekturu
Soutěž vyhlásila Česká komora architektů, profesní organizace s přeneseným výkonem státní správy, v souladu se svým posláním pečovat o stavební kulturu v České republice a podporovat její vysokou úroveň. Jejím pořádáním chce Komora prezentovat kvalitní architektonickou produkci nejen odborné a laické veřejnosti, ale i zástupcům státní správy a samosprávy. Kromě přítomnosti odborné Akademie ČCA a prestižní sedmičlenné mezinárodní poroty, složené z renomovaných architektů, je předností České ceny za architekturu také ojedinělý koncept propagace architektury v průběhu celého roku a v jednotlivých regionech.

Studio Chybík+Krištof

ZJLEkpe91586368010-1440x917

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studio Chybík+Krištof vzniklo v roce 2010, dnes ateliér tvoří více než 50 spolupracujících architektů. Ve 3 pobočkách v Česku a na Slovensku pracují na široké škále projektů rozličných měřítek a typologií, což je neustále udržuje ve střehu. Během necelé první dekády existence studio postavilo národní pavilon při světové výstavě EXPO v italském Miláně, několik bytových domů, modulární jídelnu a Galerii nábytku posetou židlemi, na níž získali Grand Prix Obce architektů a jednu z cen při České ceně za architekturu. Aktuálně dokončilo Enotéku znojemských vín a novou budovu Vinařství LAHOFER a pracuje na Horácké aréně v Jihlavě. Za dosavadní práci obdrželo prestižní mezinárodní ocenění Design Vanguard pro mladé architekty.

David Beke, architekt a designér ve firmě schrapnel s.r.o., kde je společníkem. V současnosti v pozici radního města Jihlavy a vedoucí pracovní skupiny projektu s názvem Nová Horácká multifunkční aréna. Zároveň dohlíží, koordinuje a organizuje všechny činnosti týkající se této největší investiční akce v novodobé historii Jihlavy.

M. Hudková

CCA-aktual. obr copy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.