Adepty na Českou cenu za architekturu si máte možnost prohlédnout v luteránském gymnáziu

CCA titJiž počtvrté mají lidé ve Velkém Meziříčí možnost prohlédnout si na vlastní oči výstavu prací, které komora architektů nominovala na Českou cenu za architekturu. Díla sedmadvaceti finalistů jsou na nádvoří luteránského gymnázia přístupná veřejnosti do 15. září.

Slavnostní vernisáž v úterý 21. července zahájila výstavu 27 děl, ze kterých mezinárodní porota vybere vítěze 5. ročníku České ceny za architekturu. „Děláme ze strany města vše pro to, aby tato akce probíhala i v následujících letech v našem městě. Jejím cílem je pozvednout povědomí občanů o dobré stavební kultuře a kvalitní architektuře, kterou bychom postupně rádi implementovali do veřejného prostoru ve Velkém Meziříčí," řekl během zahájení Alexandros Kaminaras, starosta Velkého Meziříčí. Během úvodního slova zmínil Petr Velička, zástupce České komory architektů a radní Velkého Meziříčí, že by byl rád, pokud by se tradice výstavy stala městskou akcí, ne pouze dobrovolnickou, tak jako tomu bylo dosud.

Jako hosté se vernisáže zúčastnili architekti Michal Krištof ze studia Chybik+Kristof a David Beke, koordinátor přípravy multifunkční jihlavské haly a radní města Jihlavy. David Beke během zahájení seznámil návštěvníky vernisáže s přípravami a průběhem architektonické soutěže, prostřednictvím které Jihlava vybrala vítězný návrh nové sportovní haly. Vysvětlil také důvody, proč je důležité, aby se města starala o svůj veřejný prostor. Michal Krištof, spoluzakladatel studia Chybik+Kristof, představil realizované stavby svého ateliéru, ale také popsal, co obnáší přihlásit se do soutěže z pohledu architekta. V letošním roce získalo studio hned tři nominace na Českou cenu za architekturu.

Mezi vybranými stavbami je třetina děl investicí z veřejných zdrojů (zcela přesně 10) a dvě třetiny soukromých (17). Dvě realizace přitom vzešly z architektonické soutěže s potvrzením regulérnosti od České komory architektů. Vítězné projekty porota vyhlásí 24. listopadu 2020 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín.

Zde si můžete prohlédnout video, které mapuje všech 27 nominovaných realizací z různých regionů České republiky.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.