Přípravy na Evropský festival filozofie vrcholí

IMG 6610-117-800-600-80Do zahájení 14. ročník Evropského festivalu nám zbývá ještě necelý měsíc.

Přeložení z červnového termínu na zářijový z důvodu koronavirové krize nám způsobilo nemalé problémy. Programový výbor festivalu (Ondřej Ševeček, ředitel FLÚ AV ČR, filosofové Josef Krob, Juraj Hvorecký, Petr Dvořák, Michal Hauser a Milan Dufek z pořádajícího Jupiter clubu) oslovil znovu všechny již dříve potvrzené přednášející k účasti v podzimním termínu. Na základě jejich odpovědí vznikl nový program, který vám předkládám.

Do programového schématu byly zařazeny nové odborné bloky „Zaměřeno na koronavir", v rámci kterého vystoupí významné kapacity z oboru – prof. Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR, a současně vedoucí oddělení molekulární imunologie. Vážíme si i účasti RNDr. PhDr. Zdeňka Hostomského, CSc., ředitele Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Zajímavým bezesporu bude i odborný blok „Boj se suchem", ve kterém se představí významní odborníci z vodárenského prostředí, Ing. František Barák a Mgr. Jiří Paul, MBA. Doplní je prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně, zabývající se problematikou vlivu klimatu na krajinu a zemědělství.

Jsem rád, že se po nějaké době opět na půdě našeho festivalu představí se svými názory ekonom Tomáš Sedláček. Na slavnostním zahájení vystoupí velmi známá diplomatka a herečka Mgr. Magdalena Vašáryová. Bohužel z důvodu zahraniční cesty se omluvil původně avizovaný generál Petr Pavel. V současné době za něj hledáme důstojnou náhradu. V závěru festivalu vystoupí bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a bezpečnostní poradce generál Andor Šándor. Ale i ostatní bloky budou bezpochyby nabízet zajímavá vystoupení, v nichž naleznete odpovědi na řadu otázek typu: Hrozí lidstvu hrozba z vesmíru?, Má člověk duši nebo je jen složitý tělesný systém?, Jak lze viry a bakterie zneužít ve vojenském průmyslu?.

V rámci doprovodného programu bych vás rád pozval na nedělní odpoledne, kdy se na náměstí představí loutkaři z Loutkohereckého souboru při Jupiter clubu. Zahrají pohádku Honza, čert a Kašpárek. Následovat bude koncert Petra Bendeho s kapelou. Vstupné bude dobrovolné. Výtěžek bude použit na obnovu technického vybavení loutkové scény.

Mgr. Milan Dufek

Profram FF

Benefice

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.