• Velkomeziříčsko
  • Kultura
  • Památky Kraje Vysočina se těší rekordní návštěvnosti. Hrad Roštejn láká na poslední prázdninový víkend

Památky Kraje Vysočina se těší rekordní návštěvnosti. Hrad Roštejn láká na poslední prázdninový víkend

ImageHrady Roštejn, Kámen a zámek Třebíč, které jsou pod správou muzeí zřizovaných Krajem Vysočina, během prvního měsíce letošních prázdnin evidují rekordní počty návštěvníků. Češi kvůli koronaviru zůstali na území naší republiky a vyrazili za památkami. Pravděpodobně tomu nahrálo i deštivější počasí, které panovalo v měsíci červenci. Vysoké návštěvnosti výrazně přispívá i rozhodnutí Kraje Vysočina o plošném snížení vstupného. Na některých místech se návštěvnost zvýšila více než dvojnásobně.

Expozice a výstavy sbírkotvorných organizací zřizovaných Krajem Vysočina jsou od července do konce září 2020 zpřístupněny veřejnosti za snížené jednotné plné vstupné ve výši 20 korun. Senioři, děti, studenti a handicapovaní mají vstup dokonce zcela zdarma. Rozhodla o tom Rada Kraje Vysočina před začátkem letošních prázdnin, aby podpořila návštěvnost ve svých organizacích a cestovní ruch v kraji.

„V porovnání s předchozími dvěma sezónami je nárůst návštěvnosti v průměru za všechny příspěvkové organizace téměř dvojnásobný. Nejvíce se návštěvnost zvýšila v třebíčském muzeu. Absolutně nejvyšší návštěvnosti pak tradičně dosahuje hrad Roštejn," uvedla Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.

Expozice na kompletně zrekonstruovaném hradě Roštejn vidělo jenom během července 18 500 návštěvníků. To je o pět tisíc návštěv více v porovnání s loňským červencem. Hrad je pobočkou Muzea Vysočiny Jihlava, jehož celková návštěvnost včetně poboček za uplynulý měsíc dosahuje k 20 tisícům návštěvníků, což odpovídá zhruba pětině celoroční návštěvnosti za rok 2019.

Nejvýraznější nárůst turistů zaznamenali v Muzeu Vysočiny Třebíč, kam během července dorazilo 12 600 návštěvníků, což je téměř o osm tisíc více než ve stejných měsících v roce 2019 a 2018. V současnosti tam probíhá atraktivní výstava Majklova autíčka, která rovněž přilákala poměrně velké množství milovníků kovových modelů autíček napříč všemi generacemi. Více než dvojnásobný zájem pak evidují i na hradě Kámen, pobočce Muzea Vysočiny Pelhřimov. Zde počet návštěv přesáhl 13 tisíc.

Kromě hradů a třebíčského zámku je možné ve stejném režimu zvýhodněného vstupného také navštívit Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, Muzeum Vysočiny Pelhřimov, Muzeum Vysočiny Jihlava nebo krajské galerie – Horáckou galerii v Novém Městě na Moravě, Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě nebo Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. „Zde se výše návštěvností odvíjí od aktuálních výstav. Proto bych ráda všechny pozvala například na výstavu o současné sklářské tvorbě na Žďársku do Horácké galerie. V Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě bude od poloviny srpna k vidění výstava Tělo obrazu a v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě do konce srpna pokračuje například výstava nejnovějších prací studentů z Akademie ve Světlé nad Sázavou s názvem SKLO V (O)KOVECH," doplnila náměstkyně hejtmana Jana Fischerová.

Za Poslední aristokratkou na hrad Roštejn

V noci ze soboty 29. srpna na neděli 30. srpna 2020 se uskuteční Hradozámecká noc, která je považována za vyvrcholení návštěvnické sezóny na památkách. „I letos se do Hradozámecké noci zapojí hrad Roštejn. Pro své návštěvníky zde připravili promítání filmu Poslední aristokratka a volný vstup na trasu B a věž po setmění," zve na hrad nedaleko Telče náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

Pavel Buňat a Jana Komínová, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Krajský úřad Kraje Vysočina

Image

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.