Když dívka s vlasy jako len hraje Debussyho

IMG 61683. září si posluchači Kruhu přátel hudby mohli vychutnat závěrečný koncert sezóny 2019/20 přeložený z června. V úvodu zdůraznil představitel agentury Globart a renomovaný houslista Jiří Jahoda: „Rád bych vám sdělil zásadní informaci: hudba má léčivé účinky. Využijme této její vlastnosti i nyní v době ohrožení koronavirem." Talentovaná mladá klavíristka Magdalena Hrudová přednesla pozoruhodný recitál. Zahájila Sonátou č. 17 pro klavír d moll Ludwiga van Beethovena. Obzvláště 3. věta v jejím podání zazněla s mimořádnou lehkostí, výrazem a dynamikou. K tomuto skladateli má speciální vztah, protože klasicistní hudební génius Beethoven tvořil i v Hradci nad Moravicí, kde měl mecenáše a Magdalena z tohoto města pochází.

Romantická skladba Ferenze Liszta Sv. František z Assissi kráčí po vlnách je věnována právě skladatelovu patronovi a vhodně dramaturgicky navázala na předchozí Beethovenovu sonátu. Po přestávce zazněly Debussyho impresionistické nálady pod názvem Obrazy. Díky niternému přednesu a křehkému zjevu interpretky byla imprese dokonalá. Všechny skladby doprovodila zasvěceným a sugestivním průvodním slovem. Na závěr zazněla preludia Miloslava Kabeláče a folklórně – jazzové české tance Bohuslava Martinů.

Helena Švecová

 

P1210087

P1210070

P1210036

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.