Meziříčí si připomnělo třicetiletou válku

P1210572První zářijový víkend patřil tradičně historickým slavnostem. Letošní slavnosti se nesly v duchu třicetileté války a Albrechta z Valdštejna. Netradičně začal program už v pátek 4. září na velkomeziříčském náměstí, kde vojenská patrola verbovala domobranu. Pochodňový průvod s vojskem i nově naverbovanou domobranou kráčel na zámecké nádvoří, aby tam ztrestal vojenské zběhy. Závěr večera se nesl ve znamení plamenů. Ohňová show přilákala stovky lidí, které s napětím sledovaly magické umění vystupující skupiny.

Sobotní historické slavnosti se odehrávaly zejména na zámeckém nádvoří. V přilehlém parku byl k vidění rozsáhlý dobový vojenský tábor. Nabitý program od rána až do pozdního odpoledne obsahoval divadelní šermířské představení, kejklíře, tance, středověkou hudbu v podání kapely Zanyka i nástup vojenských jednotek. Co by to bylo za dějinné slavnosti, kdyby vojska čítající bezmála 200 účastníků slavnostně nepřivítala Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna s jeho chotí. Na pódiu vystoupila také městská rada, v čele se starostou Alexandrosem Kaminarasem, aby promluvila s jedním z nejvyšších velitelů vojsk během třicetileté války, již zmíněným Albrechtem z Valdštejna.

Výstřely, dým, vojáci i pikenýři, tak vypadala vojenská šarvátka v parku. Velkomeziříčská domobrana vzdorovala Švédům, kteří ale byli v přesile. Když už to vypadalo beznadějně, přišla meziříčským válečníkům na pomoc armáda pod vedením Albrechta z Valdštejna. Po ukrutném boji zachránila město od rabování a vypálení. Švédové museli uznat svoji porážku.

Po celý den měli návštěvníci možnost ochutnat stylové občerstvení, prohlédnou si ukázky řemeslných prací nebo absolvovat prohlídku vnitřních prostor zámku i sálu s freskovou výzdobou.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.