Filozofické přednášky otevřely témata genetiky, bioterorismu a sucha

titPáteční a sobotní program filozofického festivalu pokračoval přednáškami o geneticky modifikovaných organismech, o bioterorismu a o boji se suchem.

Přednáškový blok s názvem Cesta k dokonalosti uvedl filozof Juraj Hvorecký, na kterého navázal buněčný a molekulární biolog Petr Svoboda, člen Akademie věd ČR. Ten zaujal prezentací plnou otázek a odpovědí o molekulární biologii a evoluci. Český mikrobiolog a molekulární genetik Jiří Doškař mluvil o geneticky modifikovaných organismech, o jejich přínosech a rizicích. Zmínil také fakt, že vylepšování vlastností užitkových plodin a zvířat šlechtěním a křížením, provádějí lidé již několik tisíciletí, ovšem jen malé množství si do důsledku uvědomuje, kam až člověk může v genetických modifikacích zajít a jakou tyto modifikace mohou mít negativní odezvu.

V sobotu hostil kinosál Jupiter clubu přednášející, kteří jsou odborníci na téma boje se suchem. Vědecký pracovník Zdeněk Žalud, předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové František Barák a dlouholetý propagátor vodárenských témat Jiří Paul vysvětlili, nejenom proč přibývá extrémních výkyvů počasí, na jaké změny klimatu se máme připravit, jakou strategii vodního hospodářství by měla vláda zvolit, ale hlavně jakými opatřeními jsme schopni suchu čelit.

Red.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.