Zámeckou jídelnu rozezní mezinárodně uznávaní muzikanti

orig ConcetusMoraviae2020_Podzim_600x600_2020527104927V neděli 20. září od 19 hodin přivítá jídelna velkomeziříčského zámku podzimní zastávku hudebního festivalu Concentus Moraviae s podtitulem "Domov můj".

Mezinárodní hudební festival přesunul původně plánovaný program "Hudba jako na dlani" se zahraničními hosty na rok 2021, přesto organizátoři stihli ve velmi krátkém čase připravit netradičně v podzimním termínu ročník zbrusu nový. Ten proběhne v tradičních festivalových městech jižní Moravy a Vysočiny, mezi kterými nechybí ani Velké Meziříčí.

1.projekt-Barbara-Willi 1506352901_2000X800_c_c_0_0Letošní ročník láká na vystoupení předních českých hudebníků v oblasti staré hudby. Autorkou letošní dramaturgie je invenční umělkyně Barbara Maria Willi, cembalistka, klavíristka, varhanice a pedagožka, která svou festivalovou vizi popisuje následovně: „Když jsem hledala téma letošního mimořádného festivalového vydání, poskládala jsem si dohromady tyto aspekty: mohu se opřít o silnou domácí scénu staré hudby, o bohatý repertoár české hudby, o inspirativní spolupráci s jinými festivaly, o schopnost české společnosti naslouchat výzvě zůstat doma. Do toho vstoupila osobní motivace i silná hudební inspirace a název festivalu DOMOV MŮJ byl na světě. Zmíněnou hudební inspirací je nejstarší nahrávka české hymny z roku 1901, která se mi stala tím, co Francouzi nazývají coup de cœur – osudovou láskou."

Během koncertního večera s názvem Bach, Benda, současnost se na pódiu poprvé ve společném projektu představí flétnista Jan Ostrý a cembalistka Barbara Maria Willi, kteří přizvali čerstvou absolventku historického violoncella na JAMU (a chovatelku koní) Petru Machkovou Čadovou. Ve světové premiéře uvedou Divertimento brněnského skladatele Milana Slimáčka, které publikum překvapí vnitřním příbuzenstvím s tvorbou J. S. Bacha. Oba skladatelé vycházejí z racionálních stavebních principů a i přes rozdíly hudební řeči 18. a 21. století jsou si jejich díla možná blíže, než bychom čekali.

M. Hudková

Bez názvu

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.