Filozofický festival uzavřela přednáška Andora Šándora

P1240351Bývalý generál a bezpečnostní analytik Andor Šándor zakončil cyklus přednášek čtrnáctého ročníku Evropského festivalu filozofie s tématem Hrozby a příležitosti.

Dvouhodinovou přednáškou, plnou postřehů a komentářů založených na osobních zkušenostech o světových bezpečnostních problémech v historickém kontextu, si Andor Šándor získal meziříčské publikum. Nemohlo chybět ani zhodnocení aktuální situace v Česku a krizové komunikace vlády v době koronavirové. Zvlášť nezvládnutou komunikaci s občany a nekončící politickou hru označil za největší selhání politiků v posledních měsících, kdy krizové řízení ze strany státu působí chaoticky a nepřipraveně. „Neměli bychom být vystrašení, ale situaci musíme brát vážně. Musíme spoléhat sami na sebe, abychom v případě problémů nebyli nepříjemně překvapeni," řekl Šándor a dodal, že nevidí nic špatného na tom, aby si lidé udělali zásoby základních potravin a léků.

P1240359V další části besedy reagoval na témata z mezinárodní politiky, která aktuálně hýbou světem. Okomentoval údajnou otravu kritika Kremlu Alexeje Navalného novičokem, popsal pozadí ricinové kauzy a nastínil směr zahraniční politiky Ruska. Věnoval se také zásadní roli západního světa v afrických konfliktech v souvislosti s ekonomickou migrací, kterou právě africké státy generují nejvíce. Závěrem vyjádřil obavy z narušování demokracie menšinami, které stále více začínají prosazovat svůj pohled při utváření světa budoucího.

P1240374Pomyslnou tečku za letošním filozofickým festivalem udělal koncert komorní hudby kytaristy Libora Janečka a flétnistky Mariie Mikhailovny. V jejich úpravě zazněla hudba českých skladatelů z doby baroka i klasicismu, ale také skladby soudobých autorů.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.