Knížka Zdenky Čechové nabízí pohled do starých časů

tit copyV úterý 15. září se ve velkém sále Jupiter clubu konala slavnostní událost: členové Vlastivědné a genealogické společnosti a další hosté se zúčastnili křtu knížky Mládí čas, kterou napsala jejich dlouholetá členka JUDr. Zdenka Čechová.

Ve vzpomínkách se vrací do let 1926 - 1946, kdy žila v milovaném Heřmanově a později v Brně. Ve skromných podmínkách na Vysočině zažila atmosféru první republiky, válečný nedostatek, vybombardování jejich brněnského domova, odsun Němců, okupaci Československa v roce 1968. A protože nikdy nemlčela, v té době už jako prokurátorka veřejně odsoudila invazi spojeneckých vojsk. Poté byla nucena i s malou dcerkou emigrovat. Přes Rakousko se dostala do Švýcarska. V nepřítomnosti byla odsouzena ke čtyřem letům vězení.

Po roce 1989 se vrátila do vlasti. Zapojila se do VGS, ráda navštěvovala Evropský festival filozofie, kde živě diskutovala. Od letošního června je bohužel upoutána na lůžko. Přesto se nadále zajímá o vše, co se kolem ní děje. Její knížku vydalo nakladatelství Sursum z Tišnova. Krátké příběhy doplňuje množství starých rodinných fotografií a dopisy její příbuzné, spisovatelky a duchovní přítelkyně Otokara Březiny Anny Pammrové. Publikaci si můžete zakoupit v knihkupectví Charvátová na náměstí ve Velkém Meziříčí.

Helena Švecová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.