Concentus Moraviae uvedl skladby nejen od Johanna Sebastiana Bacha

tit copy_copy_copyV nedělní podvečer se v zámecké jídelně uskutečnil již 25. ročník festivalu Concentus Moraviae, tentokrát v duchu „Spojeni hudbou". Úvodních slov se ujali jednatel Jupiter clubu, Milan Dufek, společně se starostou města, Alexandrosem Kaminarasem. Nezapomenutelný hudební zážitek si nenechal ujít ani pan hrabě a spolumajitel zámku Jan Podstatzky-Lichtenstein s manželkou.

Mezinárodně uznávaní muzikanti, flétnista Jan Ostrý a cembalistka Barbara Maria Willi, přizvali k účinkování na festivalovém programu také absolventku historického violoncella na JAMU, Petru Machkovou Čadovou. Ve světové premiéře uvedli Divertimento brněnského skladatele Milana Slimáčka, které publikum mohlo překvapit vnitřním příbuzenstvím s tvorbou Johanna Sebastiana Bacha. Skladatele, hudebního pedagoga, klavíristu a varhaníka Milana Slimáčka, který se koncertu jako divák zúčastnil, odměnilo velkomeziříčské publikum zaslouženým aplausem.

Program: Bach, Benda, Současnost
Johann Sebastian Bach: Sonáta A dur pro flétnu a obligátní cembalo
Jiří Antonín Benda: Tři sonatiny pro cembalo sólo
Milan Slimáček: Trio pro flétnu, cembalo a violoncello
Johann Sebastian Bach: Sonáta h moll pro flétnu a obligátní cembalo

Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae je unikátní kurátorským konceptem příprav programů. Primárně je zaměřen na klasickou hudbu s přesahem do jiných žánrů a se silným akcentem na starou hudbu, které se věnuje ve formě bienále. Organizátoři každoročně oslovují nového dramaturga se silnou programovou vizí, festival se tedy pokaždé soustřeďuje na nové téma a je vysoce hodnocen pro svůj přínos pro obor. V tématech jednotlivých ročníků se zrcadlí významná hudební výročí i současné hudební a společenské trendy.

N. Čermáková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.