Ohlédnutí za 14. ročníkem Evropského festivalu filozofie

P1220488 copyVe dnech 8. - 15. září se letos již počtrnácté uskutečnil ve Velkém Meziříčí Evropský festival filozofie. Byl zacílen na HROZBY A PŘÍLEŽITOSTI. Přednášky renomovaných odborníků probíhaly po celý týden v prostorách JUPITER clubu.

Nástup koronavirové krize v polovině března zapříčinil přeložení festivalu z června na září s nadějí, že se podaří festivalový svátek zrealizovat a neochudit návštěvníky o jedinečnou akci, která nemá v ČR obdoby. Podařilo se.
Ozdobou slavnostního zahájení měla být bezpochyby známá diplomatka a herečka Magdalena Vašáryová. Spolu s ní měl vystoupit Lukáš Kintr, náměstek ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Covid-19 a opatření spojená s ním, vystavila jejich účasti na festivalu stopku. Karanténa Petra Dvořáka nedovolila zrealizovat odborný blok „Duch ve stroji".
Letošní festival, přes všechny komplikace, nabídl zajímavá témata, ale obzvláště osobnosti. Zrealizovali jsme nakonec šest přednáškových bloků, v kterých se představili: Adam Gebrian, Tomáš Sedláček, Václav Hořejší, Zdeněk Hostomský, Daniel D. Novotný, Petr Svoboda, Jiří Doškař, Juraj Hvorecký, Zdeněk Žalud, Jiří Paul, František Barák, Ondřej Santolík, Jiří Svoboda, Josef Krob, Andor Šándor, jsou ve svých oborech opravdovými pojmy. Festival navštívili také významní hosté. Pavel Baran, místopředseda AV ČR, Ondřej Ševeček, ředitel FLÚ AV ČR. Festival slavnostně zahájil starosta města Velkého Meziříčí, Alexandros Kaminaras.

V rámci doprovodného programu jsme promítli film Nákaza. V nedělním odpoledni v rámci benefiční akce „Loutky mají zvuk" se na náměstí představili loutkaři z Loutkohereckého souboru při Jupiter clubu. Zahráli pohádku Honza, čert a Kašpárek. Následoval koncert Petra Bendeho s kapelou. Bylo vybráno 7 070 korun. Děkujeme všem, kteří akci podpořili. Jupiter club k této částce přidal 26 500 korun a zakoupil technické zařízení do zvukové kabiny loutkového sálu. Závěr festivalu patřil komornímu koncertu.

14. ročník festivalu je minulostí. Velký dík za finanční podporu náleží městu Velké Meziříčí, které je generálním partnerem festivalu. Finančně podporuje festival také Kraj Vysočina. Prestižní pro festival je podpora Akademie věd ČR. Odbornou garanci festivalu od prvního ročníku poskytuje Filosofický ústav AV ČR a Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Organizačně festival zabezpečil Jupiter club s programovým výborem festivalu. Všem bych chtěl za spolupráci velmi poděkovat. Velké poděkování patří všem návštěvníkům, kteří se i přes koronavirovou hrozbu nebáli přijít a svou účastí i v rouškách přispěli ke zdárnému průběhu festivalu. Moc si toho vážíme.

Mgr. Milan Dufek

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.