Otevřený ateliér v LuGy

P1250187Atrium bývalého luteránského gymnázia (LuGy) se podzimně naladilo a znovu proměnilo na inspirující ateliér. Páteční vernisáží zde byly zahájeny Dny otevřených ateliérů (DOA) ve Velkém Meziříčí, které již podesáté pořádá Kraj Vysočina ve spolupráci s umělci.

Pětici vystavujících v LuGy - tři výtvarníky a dva architekty - spojují nejen láska k tvorbě, k Vysočině a k Velkému Meziříčí, ale hlavně stará i nová přátelství.
Malířka Eva Pejchalová vnímá ve svých malbách nejen každodenní všední maličkosti, ale dotekem štětce lehce zachycuje luční květy i květiny z babiččiny zahrádky na malých i velkých formátech papíru. Bořivoj Pejchal obohacuje svou tvorbu o barevnou radost ze života i z obyčejných věcí. Jeho autorská technika spočívající ve vrstvení materiálu harmonicky podporuje motiv malby. Miroslav Štěpánek stále zkoumá nevšední vlastnosti oceli nejvyšší kvality, nerezi, kterou dokonale řemeslně upravuje, když z ní tvoří osobitý šperk nebo objekt. Zlatavá mosaz, měď, růžový korál nebo bílá perla zjemňují v jeho artefaktech pocit chladu kovu a vdechují jim život. Markéta a Petr Veličkovi představují na fotografických plátnech své oceněné a realizované architektonické projekty – archeopark v Mikulčicích, náměstí ve Stříbře a park 4Dvory v Českých Budějovicích. Zdánlivě nesourodé druhy architektury představují nečekané tvůrčí výzvy. Dávají možnost vnímat a ovlivnit krajinu i krajinu města.

Prostor „ateliéru" s dokonalou akustikou rozezněl při zahájení výstavy Tomáš Dufek tóny didgeridoo i mandolíny, mluveným slovem výstavu zahájila Ivana Bíbrová a zdárný průběh akce zajistil Jan Bílek. Výstava probíhá za podpory bývalých majitelů budovy na Náměstí 11/13 a Společně VM.

Přijďte se příjemně naladit a vychutnat si kouzlo ateliéru v LuGy!
Otevřeno denně od 10 do 17 hodin do neděle 11. října 2020.

Ivana Bíbrová

Header DOA_2020_2_copy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.