Obrazy, šperky, fotografie, keramika. Nejen to nabídl víkend ateliérů

P1250314První říjnový víkend se konala podzimní slavnost výtvarného umění a uměleckých řemesel s názvem Dny otevřených ateliérů. Na Velkomeziříčsku se zapojilo sedmnáct umělců z různých oborů, a tak návštěvníci mohli spatřit obrazy, keramiku, šperky, klobouky, objekty a fotografie, kresby, kovové výrobky, sochy, vitráže i netradiční hudební nástroje. Příležitost vidět tvůrce, umělce i mistry svého řemesla v jejich autentickém prostředí dodala akci na mimořádné atraktivnosti, proto nebylo divu, že vyvolala neobyčejný zájem.

Umělci zpřístupnili svá zázemí nebo výstavní prostory v Horních Radslavicích, Křižanově, Tasově a na dvou různých místech ve Velkém Meziříčí. V Meziříčí se otevřely prostory luteránského gymnázia a Rock Depa. V atriu luteránského gymnázia je výstava k vidění až do neděle 11. října. Autorem série obrazů s názvem Mezi nebem a zemí je Bořivoj Pejchal, akvarelovou malbu přivezla Eva Pejchalová, ukázky kovových objektů a šperků dodal Miroslav Štěpánek a ukázky realizací studia krajinářské architektury připravili Markéta a Petr Veličkovi. Další výstavní prostor v Rock Depu zaplnily klobouky, keramika, šperky, vázací motýlky i dřevěné výrobky. Právě klobouky budily pozornost, protože autorka zařadila mezi vystavovaná díla i dřevěné formy, které k jejich výrobě používá a ochotně postup zhotovování zájemcům vysvětlovala. Motýlky dokonce umělec z dílny lilu gentlemen vyráběl před očima návštěvníků.

Jubilejní desátý ročník Dnů otevřených ateliérů je na Vysočině u konce, pokračuje však v Jihočeském kraji 10. – 11. října a v Dolním Rakousku 17. – 18. října.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.