Naučné stezky prošly obnovou

P1250666 copyÚdolí řek Balinky a Oslavy je bezesporu velmi cenným přírodním územím a z toho důvodu je i atraktivním pro jeho návštěvníky, ať už pěší nebo cyklisty. Zásluhou Českého svazu ochránců přírody se prohlásilo v roce 1984 Balinské údolí za přírodní park, tehdy vznikaly první informační panely.

Podpora ve formě dotace z ministerstva životního prostředí v roce 2005 přispěla k výměně stávajících panelů a instalaci nových panelů s interaktivními prvky. Další rozšíření, dosud asi největší, přišlo s dotací v roce 2012, kdy vzniklo pět barevně rozlišených tras v celkové délce 46 kilometrů. Poslední rozsáhlá obnova se uskutečnila v letošním roce, úspěšná žádost města o podporu z Fondu Vysočiny napomohla k obnově značení, 36 informačních panelů – sjednocení grafické podoby a ke čtyřem panelům novým. Dva nové informační panely najdete na oranžové stezce a dva interaktivní na modré pro děti. To vše by nebylo možné bez vydatné pomoci realizátora akce firmy EKOVYSOČINA s.r.o. a rovněž Chaloupek o.p.s. v čele s hlavní autorkou projektu Janou Audy. Čtyřicet tabulí a čtyřicet šest kilometrů turistických tras není zdaleka vše, co v Balinském a Nesměřském údolí do budoucna najdete. Pracuje se na vyřízení dalších žádostí o finanční podporu, při schválení se můžete těšit na takzvaná koupací a odpočinková místa, kůly s QR kódem odkazující na zajímavá místa v okolí a v neposlední řadě také na nový okruh v údolí řeky Oslavy směrem na Mostiště a Loupežník.

Trasy:
Červená od odbočky na silnici z Velkého Meziříčí do Uhřínova až do Balin v délce 5 km se šestnácti zastaveními včetně interaktivních.
Zelená také začínající stejně jako červená, avšak v Balinách pokračuje okruhem přes Uhřínov, Šeborov, Svařenov a Hrbov zpět na výchozí místo v délce 15 kilometrů se šesti zastaveními.
Oranžová začínající u bývalého lihovaru a přes Petráveč a Oslavu se vrací Nesměřským údolím zpět na výchozí místo, která má pět zastavení a délku 16 km.
Modrá začínající u odbočky na silnici směrem na „Letnou" v délce 3 km, kde bylo instalováno pět interaktivních prvků pro děti, končící nedaleko Práškovy hájenky.
Fialová v délce 7 km se čtyřmi zastaveními, která propojuje oranžový a zelený okruh.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.