Knihovna dál půjčuje, a k tomu zvládá revizi

P1280251 copyChcete si půjčit knihu? V Městské knihovně Velké Meziříčí je to stále možné. Přes všechna vládní opatření našly pracovnice knihovny v čele s ředitelkou Ivanou Vaňkovou způsob, jak výpůjčky poskytovat. A mimo půjčování knih, časopisů a CD si našly čas i na čaj o páté se čtenáři nebo náročnou inventuru.

Knihovna vydává výpůjčky bezkontaktně s jasně vymezeným postupem. Čtenář si nejprve objedná nanejvýš šest titulů prostřednictvím e-mailu nebo telefonu a následující pracovní den přichází ke knihovně, kde za dodržení nastolených pravidel obdrží bezkontaktně svoji objednávku, již předem připravenou k výdeji. „Dostávají se k nám zpětné vazby z obou pólů, více je těch pozitivních. Negativní slova slýcháme nejčastěji o omezení počtu výpůjček, to však má svůj důvod. Knihy čtenáři vrací do biblioboxu, jehož kapacita je omezená zhruba na 100 knih, a při neomezeném půjčování by při vracení nestačil," hájí omezení počtu knih Vaňková.

Pro co největší spokojenost čtenářů zavedla knihovna rozšířenou provozní dobu, aby se čtenáři nekumulovali v krátkém časovém rozpětí. „Rozšířili jsme provozní dobu, přestože je taková zvláštní a bezkontaktní. Lidé mohou přijít i v úterky a čtvrtky odpoledne, kdy máme normálně zavřeno. Na naše čtenáře se tedy těšíme každý den od 8.00 do 17.00 hodin," konkretizuje Vaňková. Knihovna zároveň přišla s akcí Čaj o páté, kterou dokázala zorganizovat i za zpřísněných opatření. „Zaslali jsme 150 našim příznivcům sypaný čaj a sušené ovoce. Tak akorát pro jeden okamžik nastíněný v dopise. Tam bylo psáno, že ačkoliv se nemůžeme setkat fyzicky, tak společně můžeme strávit pěknou chvíli. V jednu sobotu v 17 hodin jsme si dali všichni čaj o páté. Reakce lidí byly nádherné," pochvaluje si Vaňková a dodává: „Trápí nás, že nemůžeme hrát divadlo, vést besedy nebo zahradní programy pro děti. Mrzí nás neuskutečněné výstavy. Držíme se teď jen u základní výpůjční služby a chybí nám nadstavbový program pro návštěvníky, k němuž patří i kvízy, soutěže a malé hry pro radost."

V knihovně se nezahálí, proto pracovnice využívají uzavření provozu a pracují na revizi, tedy inventuře knih, která se provádí jednou za pět let. „Je to výjimečná příležitost k aktualizaci fondu, kdy jindy se vám stane, že máte prostor všechny knihy zkontrolovat a dát je do pořádku, tedy pokud nejméně na dva týdny nezavřete právě z důvodu revize. Nynější bezkontaktní i okénkový výdej ve 4. stupni systému PES není revizí nijak ohrožen," uvedla Vaňková.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.