Za zavřenými dveřmi krajských muzeí a galerií panuje i teď čilý ruch

galerieKvůli vládním opatřením souvisejícím s covid-19 ještě nebyla v letošním roce muzea ani galerie otevřena pro veřejnost. Ani na jediný den. Přesto uvnitř institucí vládne činorodá atmosféra. „Restriktivní opatření mají konkrétní dopady na činnost všech krajských sbírkotvorných organizací. Nicméně všechny tyto příspěvkové organizace se nezvyklé situaci flexibilně přizpůsobily a místo návštěvníkům se nyní věnují svým expozicím. A také začaly intenzivně využívat nové komunikační toky a netradiční formy prezentace muzejní práce veřejnosti," uvedl Roman Fabeš, radní pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů s tím, že virtuální prezentace nemůže plně nahradit osobní interakci návštěvníka.

Mezi pravidelné každoroční muzejní činnosti patří péče o sbírky a jejich odborné zpracování včetně inventarizace a digitalizace sbírek i archiválií, konzervování sbírkových předmětů a doplňování popisů jednotlivých předmětů, zpracování badatelských dotazů a odborných vyjádření, tvorba doprovodných a edukačních programů, příprava a tvorba nových publikací a další. Samozřejmě jsou vytvářeny i nové výstavy, a proto se vedle samotné instalace vyřizuje administrace v podobě uzavírání výpůjčních smluv a dojednávání zápůjček exponátů. Je zapotřebí být připraveni na otevření, neboť konkrétní termín zatím není známý. S nadcházejícím jarem se provádí i generální úklid, renovace vnitřních prostor a správa majetku ve standardním režimu. Nad to v jihlavském muzeu montují nový kamerový systém a v depozitáři nové regály, s čímž souvisí vystěhování sbírkových předmětů, úklid po montáži a následné nastěhování zpět. Plné ruce práce mají i muzejní archeologická oddělení, která provádí v terénu archeologické dohledy.

Nad rámec běžných činností se krajská muzea a galerie zaměřily na virtuální prezentace stávajících výstav, virtuálních prohlídek expozic, edukačně tvůrčích videí nebo prezentace přírůstků do sbírek. Hojně využívané jsou sociální sítě jako je Facebook, Twitter, Instagram a Youtube kanál. Například v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě představují galerijní sbírky v rámci zajímavých mezinárodních a světových dnů – Mezinárodní den žen, Evropský den mozku, Světový den štěstí, Světový den vrabců, Světový den poezie, Světový den divoké přírody, Světový den vody a jiné. Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě jako náhradu za výtvarný kroužek zveřejňuje jednou týdně návody na výtvarné tvoření pro všechny zájemce. A do domova pro seniory dodává pracovní listy, aby seniorům zpříjemnili chvíle samoty a izolace.

V letošním roce slavíme 200. výročí narození Karla Havlíčka Borovského a kdo jiný by se měl chopit této mimořádné příležitosti k připomenutí tohoto významného vysočinského rodáka než Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod. Havlíčkobrodské muzeum koordinuje uspořádání důstojných oslav na celoregionální úrovni. Neboť fenomén novináře K. H. Borovského se netýká pouze Havlíčkova Brodu a Havlíčkovy Borové, ale též např. Přibyslavi, Humpolce, Batelova a Velké Losenice. Bližší informace budou postupně zveřejňovány na webové stránce www.khb200.cz s tím, že většina akcí je plánována na druhou polovinu roku. Prověřit své znalosti o K. H. Borovském můžete již nyní v rozhovoru s ním na nové stránce muzea s názvem Homo ludens (člověk hravý). Zde najdete pestré multimediální projekty, které pomáhají poznávat historii Havlíčkobrodska a Vysočiny nebo jejich osobností.

Muzeum Vysočiny Jihlava pro své sledující připravilo novou formu zábavy a tou je Studio Muzeum. Zveřejňovaná videa informují o zajímavých událostech nejen v muzeu, ale také o historii či představují vybrané lidové zvyky. První díl věnovaný betlémům byl vysílán na začátku ledna. Na další díl se můžete těšit v období Velikonoc. Vedle toho jsou od února zveřejňovány podcasty, které vycházejí pravidelně každé úterý. Velkému zájmu se těšil Roštejn 1. díl a Zaječí skok. Tyto podcasty budou v současné týdenní frekvenci pokračovat až do otevření muzea. Dále na Instagramu muzea a také na webových stránkách probíhá soutěžní aktivita Kdo jsem?, jejímž úkolem je z postupně poskytovaných pěti jednoduchých indicií odhalit zajímavé osobnosti české kultury, vědy a společenského života, jejichž výročí narození či úmrtí si letos připomínáme.

Od 16. března je za okny výstavní síně Muzea Vysočiny Pelhřimov k vidění výstava Co to sbíráš? s podtitulem pod sukní, která je pomyslným skokanským můstkem k opravdové výstavě, která bude otevřena, jakmile to bude možné. Ostatně obdobné přání mají všechna krajská muzea i galerie.

Jana Komínová, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.