Vysočinu navštěvují nejčastěji Češi středního věku

mountaineering-455338 1920Typickým návštěvníkem Vysočiny je obyvatel České republiky středního věku, středoškolák s maturitou, který není v regionu poprvé a opakovaně se sem vrací. Vyplývá to z výsledků výzkumu, který pro organizaci Vysočina Tourism zrealizovala VŠPJ.

Katedra cestovního ruchu Vysoké školy polytechnické v Jihlavě v letech 2019–20 v rámci rozsáhlého marketingového výzkumu sbírala data o návštěvnosti Kraje Vysočina od více než 3 400 respondentů. Po jejich zpracování sestavila aktuální profil návštěvníka Vysočiny. Je jím obyvatel České republiky ve věku 35–49 let, který má minimálně středoškolské vzdělání s maturitou, přijíždí do destinace autem s partnerem, partnerkou nebo skupinou přátel za poznávací turistikou a sportem. Plánuje zde minimálně jednou přenocovat. Méně než pětina návštěvníků přijíždí i s dětmi, a to za poznáváním regionu, relaxací či návštěvou příbuzných a známých. Devět z deseti návštěvníků je spokojeno s kvalitou služeb v cestovním ruchu na Vysočině. Turisté Vysočinu vnímají jako bezpečnou destinaci se vstřícnými místními obyvateli, oceňují krásnou přírodu a památky, nespokojeni jsou s kvalitou vozovek, plynulostí dopravy a parkováním.

„Stejný výzkum dělala VŠPJ poprvé před pěti lety a ze srovnání vyplývá, že se prodloužila průměrná doba pobytu turistů v naší destinaci a snížil se podíl jednodenních návštěvníků. Zvedla se i průměrná jednodenní útrata turisty z 201–500 Kč na 501-1.000 Kč. A to je pro nás pozitivní zpráva," zhodnotil Tomáš Čihák, ředitel Vysočina Tourism, jenž je zadavatelem výzkumu. „Naopak je škoda, že se mezi návštěvníky Vysočiny snížil podíl rodin s dětmi, ale to se snažíme zlepšit. Zrovna letos cílíme s naší turistickou nabídkou právě na rodiny s dětmi, je to naše hlavní marketingové téma," dodal Čihák.

Výsledky výzkumu je nutno vnímat v souvislosti s loňskou nestandardní turistickou sezónou ovlivněnou nástupem pandemie koronaviru a přijatých restriktivních opatření, která zamíchala kartami v cestovním ruchu nejen na Vysočině.

Martina Strnadová
Vysočina Tourism

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.