Kostelní věž se otevře 1. června

otevření věže_kostela_2Věž kostela sv. Mikuláše na Náměstí ve Velkém Meziříčí se opět otevře návštěvníkům v úterý 1. června 2021. Zájemci o prohlídku zaplatí jednotné vstupné ve výši 20 korun.

Výstavba věže byla dokončena v roce 1465. Od svého vzniku je majetkem města. Věž je vysoká 64 metrů, ale dříve byla ještě vyšší. Nachází se zde šest zvonů. V 16. století přibyly i hodiny. Ty dnešní jsou z roku 1949 a mají největší prosvětlené ciferníky ve střední Evropě (průměr ciferníků měří 420 cm).

V letní sezóně se věž zpřístupní veřejnosti od 1. června do 12. září 2021. Otevírací doba je od pondělí do soboty od 9.00 do 18.00 hodin, v neděli od 12.00 do 18.00 hodin.Návštěvníci se mohou těšit na novou expozici, kterou doplňuje soutěž pro děti. Ve věži se provedla také kompletní výmalba a na ochoz se nainstalovaly ochranné sítě proti holubům.Odměnou za výšlap po 153 schodech bude jedinečný pohled na město z ptačí perspektivy, který se nachází ve výšce 40 metrů nad zemí.

Za pozornost stojí byt se suchým záchodem a kozou. Kdysi zde totiž bydlel zvoník, který střežil město shora. Varoval před příchodem vojska a zvonil na poplach. Pro obživu početné rodiny choval často kozu. Kozí chlívek a suchý záchod byly umístěny u zvonů.

Iveta Ondráčková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.