• Velkomeziříčsko
  • Kultura
  • Concentus Moraviae představil skladby od světoznámých autorů jako jsou W. A. Mozart a Thomas Morley

Concentus Moraviae představil skladby od světoznámých autorů jako jsou W. A. Mozart a Thomas Morley

P1310768Opět po roce se v zámecké jídelně uskutečnil již 26. ročník festivalu Concentus Moraviae. Festival se konal ve středeční podvečer a jeho hlavním tématem byla: Hudba, jako na dlani. Vystoupily zde velmi významné osobnosti. Jednou z nich je rezidenční umělkyně a flétnistka Anna Fusek a dále energická houslistka Mayah Kadish.

Na úvod řekl pár přívětivých slov ředitel Jupiter clubu Milan Dufek společně se starostou, panem Alexandrosem Kaminarasem. Samozřejmostí je, že tuto duchaplnou akci si nenechal ujít ani pan hrabě a spolumajitel zámku Jan Podstatzky-Lichtenstein.

Anna Fusek je známá především jako flétnistka, ovšem již od raného dětství hraje na housle, zobcovou flétnu, klavír i varhany. Jako sólistka vystupovala na koncertech v renomovaných koncertních domech. Mimo jiné spolupracovala i s Magdalenou Koženou – operní pěvkyně a Sandrine Piau – francouzská sopranistka. Dokonce se spojila i s orchestry, jako je Benátský barokní orchestr.

Mayah Kadish je, jak již bylo zmíněno, temperamentní houslistkou. Tato mezinárodně uznávaná umělkyně se věnuje staré hudbě stejně intenzivně jako té soudobé. Jako sólistka i jako komorní hráčka vystupovala v sálech, jako je Barbican Hall či Royal Albert Hall. Je koncertním mistrem berlínského žánrově fluidního souboru „stargaze" založeného dirigentem André de Ridderem a první houslistkou londýnského ansámblu soudobé hudby Ensemble x.y.

Program:
Mozartova schůzka s Morleyem
Wolfgang Amadeus Mozart: Sonáta pro housle e moll KV 304
Thomas Morley: La Sampogna – La Girandola
Wolfgang Amadeus Mozart: Sonáta pro flétnu a housle B dur KV 292
Thomas Morley: La Sirena – Il Lamento
Wolfgang Amadeus Mozart: Sonáta pro housle Es dur KV 481

N. Čermáková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.