V Husově domě zazpíval Filip Boháč

večer s_filipem_boháčem_3Letošní první večer s hostem v Husově domě byl překvapivě hudební. Navštívil nás evangelický farář Filip Boháč, který sice hraje a poslouchá metal, ale během pandemie mimo jiné psal písně a oděl je do obyčejného neelektrického hávu.

Páteční hudební večer nebyl koncertem v klasickém slova smyslu; u každé písně jsme se chvilku zastavili a poslechli si, jak vlastně vznikla a kdo ji inspiroval – kostelové babičky, Filipův pes Ben, biblický příběh o potopě, krása přírody, pokora, samota, Policie ČR... Filip nám dal také nahlédnout do pestré farářské práce třeba písněmi Sobotní půlnoc, Pohřební nebo Policejní kontrola. O karikatuře křesťanského přístupu k životu (či přímo o falešných obrazech o Bohu) jsme se doslechli v písničce Křesťanodlak.

Jak málo někdy stačí k radosti – kytara, chřestidlo, touha zpívat, ochota sdělovat své myšlenky. Asi čtyřicítka lidí si ukrojila ze svého času a troufnu si říct, že díky Filipovi neodcházel nikdo z Husova domu s prázdnou.

Akce byla podpořena grantem Zdravé Město Velké Meziříčí. Možná si řeknete proč? Když duše pookřeje setkáním, hudbou, milým slovem, objevnou myšlenkou, je člověku hned líp i na těle. A když se tělo zvedne a vydá se na cestu (třeba za kulturou), duše to ocení.

Markéta Slámová, Evangnet Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.