Zajímají vás legie? Pak navštivte Legiovlak

04„Zrovna včera nám jeden velkomeziříčský občan přinesl rodinnou kroniku, kde jeho předek popsal, jak byl očitým svědkem útěku budoucího legionáře a později i divizního generála Václava Kopala na ruskou stranu," prozradil Petr Čížek, vedoucí první směny Legiovlaku, který v těchto dnech až do 11. července můžete navštívit na nádraží ve Velkém Meziříčí.

Legiovlak je unikátní projekt zřízený Čs. obcí legionářskou a jejími partnery, který si klade za cíl seznámit veřejnost s působením československých legií v Rusku, ale částečně také ve Francii a Itálii. Vlak, jenž byl představen v roce 2013, je skvěle rekonstruován do původní podoby odpovídající té, kterou měly obrněné vlaky našich legionářů na Sibiři, přičemž v něm nechybí velitelský vůz, tiskový vagon, sanitní vůz, krejčovská dílna, ale třeba i polní kuchyně.

Už z toho je patrné, že ve vlaku nenajdeme jen obvyklé informační panely, ale i dobové rekvizity, které výborně dokládají, jak legionáři ve vlacích žili. Jeho součástí je také „plukovní prodejna", kde si můžete nejen zakoupit legionářskou a odbojářskou literaturu, ale zjistit i řadu podrobností o svých předcích. Byl-li mezi nimi legionář, pak vám obsluha vlaku vytiskne jeho vojenskou kartu, z níž se dozvíte například datum a místo jeho vstupu do legií či jeho hodnost.

Posádka, která je samozřejmě oblečena do dobových uniforem, ale uvítá i jakoukoli fotografii tohoto předka, jeho deník či různé dokumenty, které si s vaším svolením naskenuje a poskytne je odborníkům k dalšímu zkoumání. Takovým „úlovkem" byla i výše zmíněná rodinná kronika, kterou do vlaku přinesl jeden z velkomeziříčských občanů.

„Například na fotografiích můžeme zjišťovat různé zvláštnosti na výstroji, protože tam panovala velká nejednotnost," vysvětlil Čížek. „A pokud lidé přinesou třeba deníky legionářů, jsou to osobní věci, ze kterých se lze stále učit. Objevujeme nové a nové náhledy i na známé události, které známe z oficiálních pramenů, ale konkrétní člověk to na daném místě prožíval přece jen trošičku jinak."

Věřme, že podobných artefaktů se v našem městě najde co možná nejvíce. Legiovlak je otevřen ve všední dny od 8 do 18 hodin, o víkendu od 9 do 19 hodin. Vstup je zdarma.

Milan Krčmář

25

20

09

22

05

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.