Nová naučná stezka povede podél Oslavy

2Světle modrá trasa s délkou osm a půl kilometru povede proti proudu řeky Oslavy. Připravuje se právě nyní, v srpnu, proto se dá očekávat, že první cyklisté i pěší návštěvníci ji zdolají na začátku září. Trasa je vhodná i pro kočárky.

Naučná stezka údolím řeky Oslavy odstartuje v Podhradí, povede přes cyklostezku do Mostišť a u bývalého lomu v katastru Laviček se opět stočí přes samotu Loupežník a Tři kříže k Meziříčí. Poslední naučný panel a závěr trasy najdete u velkomeziříčského zámku. Stěžejním tématem jsou mosty a cesty, a tak není divu, že stezka prochází kolem mostů silničních a železničních ze současnosti i historie.

Každý informační panel je zároveň poučný i motivační, protože součástí je vždy návod na jednoduché cviky. Protáhnout a posílit tělo můžete i s využitím laviček jako cvičebních pomůcek, nebo v jednom případě dokonce trámu. Počátek bude v Podhradí u křižovatky na náměstí, první informační panel najdete pod zámkem, dalších 16 panelů nechá město rozmístit různě po světle modře vyznačené trase. Celkem deset míst nabídne odpočinkové lavičky.

1Inspirací pro stezku propojenou s pohybovými aktivitami je kondiční program zvaný bootcamp, který vychází z tréninkových plánů americké armády, přizpůsobuje se ale široké veřejnosti. „Byl vytvořen jako venkovní alternativa ke stereotypnímu cvičení ve fitness centrech. Naplánujete-li si tedy kondiční běh vyznačenou stezkou, můžete ho doplnit o připravené cviky. Nejprve se rozcvičíte a protáhnete, potom následují cviky posilovací, závěr je věnován kompenzačním cvikům, protažení a uvolnění," uvedla Jana Audy, autorka studie o naučných stezkách. Vyzkoušet cviky z panelů ale může kdokoli, aniž by absolvoval celou trasu.

Na své si přijdou i milovníci moderních technologií s aktivní čtečkou QR kódů. Naučná stezka kromě klasických panelů nabízí i sedm zastavení s QR kódy, díky nimž se dozvíte zajímavosti o konkrétním místě, na kterém se právě nacházíte.

Zuzana Najtová

naucna stezka

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.