O Meziříčí uslyší i na filmovém festivalu v Karlových Varech

kmz-4Každá minuta života – to je název filmu režisérky Eriky Hníkové, která se inspirovala příběhem rodiny Zachových z Velkého Meziříčí. Premiéra filmu se odehraje na známém festivalu v Karlových Varech. V kině Jupiter clubu se bude promítat o týden později v pátek 27. srpna. Po skončení filmu proběhne beseda s režisérkou Erikou Hníkovou a zakladatelem Kamevédy Pavlem Zachou.

Film pojednává o rodině Lenky a Michala Hanuliakových ze Slovenska, kteří vychovávají svého syna tak, aby z něj byl vrcholový úspěšný sportovec. Svému cíli podřídili každou minutu svého života. „Z mého pohledu se jedná o událost a určitý mezník v rozvoji Komplexní multirozvojové výchovy dětí, tedy Kamevédy. Přípravy tohoto filmového projektu započaly už před pěti roky. Paní režisérka si tehdy v čekárně u lékaře přečetla v magazínu Respekt rozhovor o výchově a specifické přípravě našeho syna Pavla na kariéru v NHL. Velmi ji to téma zaujalo, takže jsme společně začali komunikovat, pečlivě si pročetla všechny mé knihy, prostudovala rodinné kroniky. Její projekt získal na přípravu grant z EU. Dlužno poznamenat, že z 240 žadatelů z mnoha zemí bylo úspěšných pouze 20," upřesňuje Pavel Zacha, zakladatel metody výchovy Kamevéda.

Světová premiéra filmu v Karlových Varech připadá na termín 21. srpna, pražská premiéra na Václavském náměstí na 24. srpna a meziříčské promítání se uskuteční 27. srpna. „Rád bych pozval především mladé rodiče, prarodiče, sportovce, místní pedagogy a trenéry, prostě všechny, kteří se zajímají o pohybový rozvoj dětí. Věřím, že si tuto událost nenecháte ujít. Jedná se o intimní nahlédnutí do chodu rodiny, která se skutečně příkladně a už od narození věnuje svému synovi. Není to nic umělého, ale skutečný a reálný příběh rodiny, která promyšleně a sofistikovaně buduje odmala hvězdnou kariéru svého dítěte," zve Zacha. 

S městem mezi řekami se film pojí nejen díky rodině Zachových. „Kamevéda je ve filmu jasně a zřetelně označena jako základní metoda výchovy, o kterou se Hanuliakovi ve své výchovné praxi opírají. Jen připomínám, že jde o filozofii a metodiku výchovy, která vznikla a poprvé byla uplatněna zde, v našem městě. Ve filmu vystupuji jako konzultant po Skype, v jiné fázi sleduje malý Mišo hru svého idolu – hokejisty Pavla Zachy v New Jersey. Ale především, film vrcholí na Letních dětských hrách Kamevédy v roce 2019 tady ve Velkém Meziříčí," uvedl Zacha s tím, že film končí posledním záběrem na odchod rodiny Hanuliakových ze stadionu za Základní školou Školní.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.