Neděle ve stylu irské hudby uchvátila publikum

P1360825Víkend plný velkolepých akcí zakončila v nedělní podvečer již známá kapela Isara. Isara je hudební skupina, věnující se hudbě britských ostrovů – tedy Anglie, Skotska a Irska. V jejím repertoáru najdete převážně balady a vůbec „písně s příběhem", ke kterým Isara přistupuje s úctou a respektem k původním textům a tradičním aranžím.

Skupinu by asi nikdo nezařadil ke kapelám tradičního ražení. Výsledný mix by se dal nejspíš pojmenovat celt-folk-rock. Rock zastupují bicí, baskytara a elektrická kytara, klávesy, folk potom akustické kytary a vícehlasé vokály a tradici irské flétny a píšťaly, cistra nebo mandolína. Výsledkem je mix, který neurazí příznivce žádného ze zmíněných žánrů. Díky tomu můžete ISARU potkat na celé řadě festivalů tradičních i folkových (např. Skotské hry, Prázdniny v Telči, Beltine, Lughnasad, Folkové prázdniny v Náměšti a další). Často také vystupuje na klubových scénách po celé republice.

Současnou sestavu Isary tvoří šest členů, Kristýna Šelemberková – zpěv, Filip Šelemberk – irské píšťaly, irská flétna, klávesy, kytara, zpěv, David „Šelíz" Šelemberk – kytara, cistra, zpěv, Filip Machač – elektrická kytara, mandolína, zpěv, Tomáš Nezdara – baskytara, a nakonec Václav Pohl – bicí.

P1360799Ještě předtím, než na pódium přišla kapela Isara, zahrála publiku písničkářka, harmonikářka, textařka a překladatelka Saša Niklíčková. Tato skvělá umělkyně se může pyšnit novým albem z listopadu roku 2020 s názvem „Zmačkaná žena". V albu můžeme slyšet nejen Sašu Niklíčkovou, ale i Filipa Machače z kapely Isara, který na této desce zahostoval.

Nikola Čermáková

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.