Evropský festival filozofie slaví půlkulatiny

top copyLoňský zahajovací večer slibovali organizátoři volbu pozitivního tématu napřesrok, jelikož se v posledních letech dařilo až podezřele vystihnout jeho aktuálnost. Hrozby a příležitosti tak vystřídala Věda a umění. Patnáctý ročník Evropského festivalu filozofie, který se koná tradičně v Meziříčí, startuje 29. srpna a až do 12. září láká na přednášky, vernisáž, filmové představení, módní přehlídku, pohádky a koncerty. I v letošním roce povedou přednášky renomovaní odborníci ve svém oboru. „Na festivalu v minulosti vystoupilo téměř 290 přednášejících. Z toho 46 profesorů a 34 docentů, dva bývalí předsedové vlády ČR a SR. Přivítali jsme i spoustu známých tváří z kulturního a společenského života," shrnul Milan Dufek, ředitel festivalu. Zvučná jména i okruhy filozofických témat si můžete přečíst na plakátu.

Výročí úspěšného nadregionálního festivalu motivovalo Dufka k sepsání knihy Filozofie pod mostem, jež mapuje historii festivalu a je obohacená o téměř 450 fotografií. K zakoupení bude na festivalu za cenu 395 korun. Zároveň ve spolupráci s Jiřím Michlíčkem vytvořil filmový dokument se stejným názvem i tematikou, a ten zažije premiéru 1. září. Po promítání, které startuje ve 20 hodin, budou autoři díla besedovat s přítomnými. Mimo zajímavé, poučné a často i inspirativní přednášky přidali organizátoři bohatý doprovodný program a rozšířili využívané prostory o náměstí i zámek.

Během dvou festivalových týdnů se přidají se svým gastronomickým umem také dvě restaurace sídlící na náměstí. „Jedná se o určitý netradiční způsob propagace a malé zpestření festivalu. Restaurace Jéčko a Filda cook.catering představí v průběhu festivalu speciální menu," poodhaluje Dufek.

Zahájení doprovodného programu se odehraje na náměstí v neděli 29. srpna. Mezi vystoupením jihlavské swingové kapely The Shots proběhne vernisáž výstavy České ceny za architekturu. Večer od 19:30 hodin se v Jupiter clubu uskuteční beseda s ekonomem Tomášem Sedláčkem. Ve středu 1. září se mohou diváci těšit na vernisáž výstavy Světy v nás malíře Borka Vytlačila a následně na filmovou projekci už zmíněného dokumentu. Následující den slavnostně festival zahájí plejáda významných osobností z našeho města, kraje i významných filozofických kruhů. Následně se svými příspěvky vystoupí astronom Jiří Grygar a fotograf vesmíru Petr Horálek.

Zuzana Najtová

eff

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.