Po zahájení festivalu a křtu knihy filozofovali dva astronomové

P1370842 copySlavnostního zahájení patnáctého ročníku Evropského festivalu filozofie se ujal nejpovolanější ze všech, jeho ředitel Milan Dufek. Na pódiu postupně vystoupilo šest řečníků. Starosta města Alexandros Kaminaras oceňoval, jakou ojedinělou událost může hostit právě naše město. Ředitel Filosofického ústavu Akademie věd ČR, Ondřej Ševeček, vzpomenul kolegy, kteří se už události zúčastnit nemohou. Jmenoval zejména váženého Erazima Koháka a Ivana Havla. Náměstek hejtmana Kraje Vysočina, Vladimír Novotný, ocenil živé publikum. Předseda Akademie věd ČR, Pavel Baran, děkoval městu i Milanu Dufkovi a apeloval na pokračování unikátního festivalu v dalších letech. „ Já vám předvedu umění nezdržovat. Příjemně se bavte," rozesmál publik profesor Masarykovy univerzity, Josef Krob. V závěru zahajovací části se sešli všichni řečníci na pódiu, aby pokřtili knihu Milana Dufka s názvem Filozofie pod mostem. Ta je k zakoupení za 395 korun.

P1370889Po slavnostním úvodu přišly na řadu dvě přednášky z cyklu Vesmír a umění. Jako první se slova ujal astronom a astrofyzik, Jiří Grygar. Jeho Osmá múza astronomie byla zejména vhledem do historie. Často skloňoval jména, jako je Johannes Kepler, Tadeáš Hájek z Hájku, Galileo nebo Jan Neruda a bratři Fričové, díky kterým je dodnes hvězdárna v Ondřejově.

 

P1370905

Fotograf a astronom, Petr Horálek, si připravil sedm příběhů, které vždy pojila touha po výjimečné fotografii. Pořizování snímků z různých míst přináší i svá úskalí, ať už cestovatelská nebo například s hrochy, nedostatkem kyslíku ve výšce 5 000 metrů nad mořem v observatoři Alma v Chile, s obyvateli Cookových ostrovů, kteří se bojí tmy nebo s lovem skřítků. Horálek publikum natolik zaujal, že se zřejmě zvýší poptávka po jeho knize Dobytí jižního hvězdnatého ráje. Člověk, který dokázal vyfotografovat všechny čtyři zatmění v jednom roce, si zaslouží velký obdiv. Bonusový osmý bod obsahoval také mimořádné sdělení o inspirativní osobě z kruhu rodiny pana Horálka. Prostor pro dotazy v závěru využil starosta města Alexandros Kaminaras s otázkou: „Do jaké země povede vaše další cesta?" Dle odpovědi následuje Skandinávie.

Evropský festival filozofie je teprve v začátcích, a tak není divu, že jeho program pokračuje dnes Vědou a hudbou, zítra Občanskou výchovou jinak a v neděli sérií pěti přednášek o Vědě a architektuře. Kompletní program naleznete na stránkách festivalu.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.