Zámek se přenesl do druhé poloviny devatenáctého století

P1380217Kapela Švejk Band, kejklíři, módní přehlídka i pohádka. Takový byl program letošních historických slavností v sobotu 4. září na velkomeziříčském zámku. Ústředním tématem bylo Meziříčí za časů Leopoldiny Lobkovicové. „Leopoldina Lobkovicová prožila skoro celé 19. století, proto má tu moc nás tímto stoletím provést," tak zněla na pódiu úvodní slova z úst moderátora.

K poslechu hrála staročeská kapela i flašinetáři a po nádvoří se procházely ženy v dobových kostýmech. První přehlídka zahrnovala zejména denní šatstvo, druhá přehlídka večerní róby. Zajímavostí byl průřez obdobím, kdy se diváci dozvěděli vždy nějakou zajímavost. Například z počátku století se dámy skrývaly před sluncem, protože opálená kůže byla symbolem pracujícího lidu. Zaujetí dávali najevo všichni, především však malé slečny v publiku, které obdivovaly styl a dokonalost tehdejších dam. Na pohádku O chytré kmotře lišce se těšili nejmenší a rodiče tak měli chvíli pro sebe, kterou často využili k ochutnávce kávy v Čokoládové kavárně. Na nádvoří bylo možné kromě občerstvení zakoupit třeba šperky. Nejednoho návštěvníka přilákala střelnice nebo výstava dobových hasičských uniforem.

Hasiči na každém kroku signalizovali propojení letošních historických slavností se 150. výročím od založení hasičského sboru v Meziříčí, který byl prvním českým sborem svého druhu na Moravě. Historická hasičská technika se vyřádkovala v zámeckém parku a její provozuschopnost překvapila leckterého obdivovatele. Mimo venkovní program se nabízela i možnost prohlídky expozic muzea nebo krásného výhledu z jinak nepřístupné terasy zámku.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.