Zámek se na jeden večer proměnil ve filozofickou kavárnu

FF 2021_7.9.21_5249Nikoliv v Jupiter clubu, nýbrž v prostorách velkomeziříčském zámku se konal blok tří přednášek pojednávající o tématu Filozofie a umění v antice. V rámci debatování při dobré kávě se divákům představili badatel Kryštof Boháček, teatroložka Alena Sarkissian a profesor Jaroslav Daneš.

Filozofie a umění jakožto dvě strany téže mince i tenká hranice mezi láskou a nenávistí, tak znělo téma, kterého se zhostil Kryštof Boháček. Poutavě pohovořil o vzájemném ovlivňování těchto dvou oborů. V rámci svého vyprávění neopomněl přiblížit život básníka Homéra, základního tvůrce antické kultury, který je znám především jako autor významných eposů Iliada a Odyssea.

O divadle jako tehdejší mravní instituci, která v dobrém slova smyslu působí na diváka, se rozhovořila doktorka Alena Sarkissian, která se ve své profesi zabývá převážně antickým dramatem a vývojem herectví. Debatovalo se o tom, jak názory a hodnoty prosazované na poli řeckého divadla v období 5. století dále inspirovaly zrod moderní divadelní kultury. Tehdejší pojetí řecké divadelní teorie a praxe oslovilo zároveň také mnoho současných filmových režisérů a proniklo i na pole kinematografe.

Přednášející Jaroslav Daneš rozvířil diskusi na téma Řecká tragédie a filozofie. Přítomným přiblížil tragické básnictví včetně politicko – filozofických témat, a to zejména fenomén války. Dle slov divačky Květoslavy Hladíkové spojení drama a současné politické situace vtáhla mnohé posluchače do děje. Polemizovalo se o válečných konfliktech a jejich dopadech na společnost, o manipulaci a o faktu, jak je mnohem snadnější uplatnit kolektiv nežli samotného vůdce. Kupříkladu podobnosti z roku 409 s aktuální situací v Americe nebo Iránu jsou velmi zřetelné.

Dnes v rámci Evropského festivalu filozofie můžete v Jupiter clubu od 17 hodin navštívit přednášku na téma Matematika a umění. Po ní bude od 20 hodin následovat podcastový popularizační magazín AUDIOSKOP aneb POŘÁD O VĚDĚ!

Lucie Málková a Květoslava Hladíková

FF 2021_7.9.21_5268

FF 2021_7.9.21_5266

FF 2021_7.9.21_5244

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.