Středa se nesla ve znamení filozofie

FF 2021_8.9.21_KvaszKolman_01Existuje dialog mezi geometrií a malířstvím? Podle oceněného profesora Ladislava Kvasze ano. Zpočátku se matematici v geometrii od malířů učili, až poté, co pochopili geometrii prostoru, stali se rovnocennými partnery. Odborník s oceněním, které bývá označované za Nobelovu cenu za filozofii, vysvětlil proč je matematika s uměním úzce spjatá. Nad otázkou, Proč je v umění pravda, se pozastavil filozof zabývající se především logikou, Vojtěch Kolman. Přednáška obou odborníků se uskutečnila ve středu 8. září v Jupiter clubu.

FF 2021_8.9.21_Audioskop_072Program filozofického festivalu obsahoval ve stejný den ještě show s osobnostmi české vědy – Audioskop aneb Pořád o vědě! Od zjevného ke skrytému, od povrchu k podhoubí, od obalu k jádru... Ojedinělý magazín s osobnostmi z různého odvětví upoutal pozornost a dotkl se i neočekávaných témat. Mezi účinkujícími se objevila i Ilona Smejkalová – rodačka z Černé a dramaturgyně z Národního divadla v Praze, Lenka Vrtišková Nejezchlebová – novinářka a popularizátorka vědy, Jan Frič – režisér, Halina Šimková – forenzní genetička a antropoložka, Jan Albert Šturma – geobotanik.

Zuzana Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.