V Budišově vzpomněli na 80. výročí sestřelení bombardéru

IMG 6390V neděli 19. září se u příležitosti vzpomínky na 80. výročí sestřelení bombardéru Wellington z 311. perutě RAF konala letos již druhá pietní vzpomínka. V Budišově se sešlo množství vzácných hostů i účastníků vzpomínkové akce. 22. vrtulníkovou základnu v Náměšti nad Oslavou reprezentoval zástupce velitele plk. Vecheta a tisková mluvčí pro veřejnost ing. Tříletá, Odbor pro válečné veterány Ministerstva obrany ing. Filipek. Do Budišova zavítal i plukovník Catmur - britský vojenský zmocněnec pro ČR. Vůbec poprvé se setkali rodinní příslušníci čtyř členů posádky: rodina Smrčkova, Bufkova, Konštackých a Rozumova.

Nad shromážděním u budišovského památníku padlých proletěl vrtulník z 22. vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou. Po přivítání přítomných byly položeny věnce k památníku a zazněly projevy, v nichž byla oceněna statečnost a odvaha "chlapců v modrém". Na závěr byla jejich památka uctěna minutou ticha a zazněla britská, česká a slovenská hymna. Poté se v sále budišovské základní školy konala téměř dvouhodinová beseda s hosty a rodinnými příslušníky. Tamtéž byla připravena výstava o letcích RAF z Třebíče a okolí.

Helena Švecová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.