Studenti navrhli podobu nábřeží

P1450403Jak už z názvu vyplývá, město Velké Meziříčí je nejen velké, ale také mezi řekami. Co by to bylo za město obklopené vodními toky, kdyby nemělo nábřeží? Touto otázkou se začalo zabývat vedení města už v loňském roce. Po roce, kdy spolupráci komplikovaly peripetie s covidem, se uskutečnila výstava semestrálních projektů studentů Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Vernisáží provedli vedoucí ateliéru, a právě autoři návrhů, kteří své vize okomentovali a byli schopní veřejnosti obhájit a vysvětlit svoje úvahy. Výstavu můžete zhlédnout do konce března přímo ve Svitu i ve vestibulu kinosálu Jupiter clubu, kde najdete také velmi impozantní fyzický model řešeného území o rozměru čtyři a půl metru krát jeden a půl metru.

Vernisáž výstavy zahájily záběry města z dronu od talentovaného Tomáše Adama, dále se úvodního slova ujal starosta města Alexandros Kaminaras, který spolupráci s ateliérem Kolařík dohodl. Doc. Ing. arch. Radek Kolařík a Ing. arch. Martin Štrouf poděkovali za spolupráci a prezentovali specifika zadání projektu a průběh semestru. Vedoucí ateliéru a devět přítomných studentů následně vedli s obecenstvem diskuzi o využití cenného území v centru města. Zajímalo je možné propojení Svitu s přilehlými parky nebo s náměstím i možnosti rozšíření parkovacích míst. „Chci moc poděkovat všem, kteří přišli a zajímali se o podobu nábřeží, a zároveň i těm, kteří se na uskutečnění akce podíleli. Ono se to často nezdá, ale příprava takové věci je spolupráce i několika desítek lidí. Cílem této výstavy je zahájit veřejnou diskuzi, probudit v místních lidech představivost, a proto budu rád, když budou návštěvníci výstavy v příštích týdnech diskutovat o možném využití jedné z nejcennějších lokalit ve městě vůbec," uvedl s nadšením Kaminaras.

Ač byla vernisáž nabitá zajímavostmi, smysluplnou diskuzí i střety názorů, tak nemusíte zoufat a svého favorita si můžete ve studentských projektech vybrat až do konce března. Vestibul bude z nádvoří Jupiter clubu přístupný od pondělí do čtvrtka od 12 do 16, v pátek od 10 do 14 a při každém promítání filmu s třicetiminutovým předstihem. Inspirativní návrhy zůstanou ve Svitu viset nejméně do konce března. Udělejte si procházku do centra města a zhodnoťte potenciál rozvojového území kolem řeky Balinky.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.