Dva víkendy lákají na výstavu modelové železnice

P1110370Klub železničních modelářů z Velkého Meziříčí chystá výstavu pro milovníky vláčků a kolejí. V přízemí Základní umělecké školy ožije o víkendech od 1. do 3. a od 8. do 10. dubna modelová železnice TT v časech vždy od 14 do 18 hodin.

Po nucené koronavirové pauze se opět zpřístupní klubové kolejiště o rozměru 1 krát 19 metrů. „Jedná se o jedno z největších kolejišť ve velikosti TT, což je měřítko v poměru 1:120. Pro letošní výstavu jsme připravili opět velké množství novinek. Vedle zásadních změn digitálního ovládání, prošla kompletní obměnou zeleně čtvrtina plochy, rozšířena byla i hlavní stanice. Na silnicích návštěvníci objeví nově instalovaná dobová autíčka, například Octavii nebo Wartburg, přibyly i nové vlakové soupravy ručně vyráběných nákladních vozů. Premiéru bude mít i model parní lokomotivy „Rosnička", jejíž předloha byla poslední konstrukcí v tehdejší ČSSR. Jedná se již o dvacátý model páry, který zde lze spatřit. Nad kolejištěm se pak bude vznášet práškovací letadlo „Čmelák", věrná kopie z filmu „Vesničko má středisková" pilotované Štefanem," uvedl jeden z pořadatelů výstavy Pavel Stupka.

Část kolejiště se inspiruje Velkým Meziříčím a okolím, takže návštěvník může poznat původní vlakovou zastávku v Martinicích, viadukt „V Potokách", věrnou kopii kapličky v nedalekém Kochánově nebo třeba i velkomeziříčské staré nádraží, na kterém přibyly další dobově odpovídající objekty. V modelu můžete poznat také původní podobu Valičkova domu na Horním městě, který sloužil k čerpání vody z Balinky pro vodárnu napájející parní lokomotivy.

Na železnici z období 70. let minulého století spatří návštěvníci parní i motorové lokomotivy z továrny Škoda Plzeň nebo ČKD Praha či legendární motorové vozy z Kopřivnice a Studénky. Mimo vláčky se modeláři pyšní i dobovými autíčky, domy a figurkami. Součástí akce bude i projekce historických fotografií z místní lokálky Křižanov – Studenec. Výstavu můžete navštívit na adrese Poříčí 808/7.

Zuzana Najtová

Vlaky sirka_web_RGB

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.