Košt pálenek vyhrála meruňkovice

P1520377Bezmála 200 vzorků pálenek si k ochutnání rozdělilo sedm komisí. Po dvouleté odmlce se do sálu hasičské zbrojnice vrátila tradiční akce Košt pálenek. Letos zvítězila meruňkovice Ludvíka Hamříka z Radkova. Mimo pálenky se účastnili i výrobci likérů. Do sálu zavítala v sobotu 14. května veřejnost, aby pálenky zhodnotila. Kapela Rumovanka zahrála k poslechu a Kosatky předvedly taneční vystoupení.

Každá komise vždy zhodnotila určitou skupinu vzorků (švestky, hrušky, likéry...). Hodnotící komise uděluje body podle tabulky senzorického hodnocení, která obsahuje kritéria jako je čistota, jemnost, perzistence (časová délka trvání chuťového vjemu), vůně a chuť. V případě nepatrnějších nuancí hodnotitelé používají takzvaný doplněk tabulky pro jemnější rozhodování, kde je hodnocena vůně a chuť detailněji. Vůně se člení na čistotu, ovocný charakter, harmonii, odrůdovost, intenzitu a chuť na harmonii chuti, její charakter a všeobecné znaky (vyvážená, lahodná nebo naopak hořká, ostrá...).

Kompletní výsledky naleznete na stránkách Tradičního koštu pálenek.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.