Porozumění čteného je důležité, sdělují organizátorky akce Čas na čtení

s pořadatelkami_TeenagenocPremiéra čtenářské akce Čas na čtení měla v našem městě úspěch. Kdo za její organizací stojí? Dvě učitelky na I. stupni Základní školy Oslavická, jmenovitě Michaela Sekyrová (MS) a Radka Pešková (RP). Ty díky své iniciativě získaly pro spolupráci význačné čtenáře v podání pedagožky Evy Kočí Valové, starosty města Alexandrose Kaminarase, ředitelky knihovny Ivany Vaňkové a loutkoherce Josefa Marka. Akce v podvečer 13. května přilákala na čtyři místa ve městě početné publikum. O jejím vzniku se tvůrkyně společně rozpovídaly.

Jak vznikl nápad uspořádat čtenářskou akci Čas na čtení? Kdo za tímto nápadem stál?

MS: Nápad uspořádat akci Čas na čtení vznikl od našich kolegyň z Plzně, které pořádají TeenageNOC s literaturou. To je vlastně obdobná akce, akorát pro děti na druhém stupni. Ony nás seznámily se základními informacemi, jak to v Plzni organizují. Vše vzniklo tedy z jejich nápadu, který jsme si trochu přetvořily podle svého a podle věkové kategorie, se kterou pracujeme. S těmito kolegyněmi jsme se seznámily v rámci projektu Síťování čtenářské gramotnosti, což je projekt financovaný Evropskou unií. Mívaly jsme letní školy, workshopy, besedy s různými spisovateli a zahraniční stáže. V rámci projektu jsme navázaly spolupráci i se školami v okolí Velkého Meziříčí, které se s dětmi také zúčastnily naší akce.

Můžete nám přiblížit projekt Síťování čtenářské gramotnosti?

MS: Projekt Síťování čtenářské gramotnosti trval čtyři roky a skončil letos v březnu. Během těch čtyř let se v celé České republice utvořilo zhruba 80 center, do kterých docházely učitelky z okolních škol. U nás ve škole jsme měly čtenářské centrum, kde jsme se pravidelně scházely s paními ředitelkami a učitelkami ze ZŠ Ruda, ZŠ Oslavice, ZŠ Dolní Heřmanice a ZŠ Ostrov nad Oslavou a společně jsme probíraly nové metody rozvoje čtenářské gramotnosti.

Komu byla akce Čas na čtení primárně určena?

MS: Akce byla určena dětem, které přicházely s rodiči, takže to částečně bylo i pro dospělé, ale četlo se z dětských knížek.

P1520139Jak jste získaly čtyři zajímavé čtenáře, kteří se do akce zapojili?

RP: Oslovily jsme významné osobnosti našeho města, se kterými se mnohé děti ještě nesetkaly. Osobnosti čtou dětem, to bylo trošku lákadlo. O to víc nás potěšilo, že všichni souhlasili a s nadšením se do projektu zapojili. Mnohé čtenáře známe osobně a věděly jsme, že to bude z jejich strany sto procent, jako například paní Ivanu Vaňkovou s jejím strhujícím dramatickým přednesem a paní profesorku Evu Kočí Valovou se sametovým a kouzelným hlasem. U mužů jsme se nechaly trošku překvapit a věřily jsme jim, že to zvládnou...
MS: Chtěly jsme to trochu genderově vyvážit, proto jsme neoslovily jen výhradně ženy nebo muže.

Podle čeho jste vybíraly předčítané knihy?

MS: Vybíraly jsme knihy, které jsme četly my samy s dětmi ve škole, a ukázky, které se jim líbily. My máme zrekonstruovanou školní knihovnu, ve které je spousta nových knih, takže máme z čeho vybírat. Ředitelka knihovny, paní Vaňková, si zvolila ukázku sama. Ta vybírala podle toho, co děti nejvíce čtou v knihovně a co je baví.

Mají místa, kde se úryvky z knih četly, nějaký speciální význam?

MS: Chtěly jsme udělat okruh v centru města, takže jsme vyhledávaly budovy, které jsou blízko sebe a jsou samozřejmě něčím významné. Plánované bylo i stanoviště na ZUŠce, ale tam se bohužel termín akce kryl s přijímacími zkouškami. Pro příští rok už ale máme spolupráci domluvenou.
RP: Místa byla vybrána také podle toho, aby sedla zvoleným čtenářům. Pan starosta v obřadní síni radnice, pan loutkoherec a herec na loutkové scéně, paní profesorka v kouzelné zahradě Ostrůvku a paní ředitelka knihovny neodmyslitelně patří do krásných prostor zahradní knihovny. Ta myšlenka byla číst „v celou" a „v půl", aby se to publiku dobře pamatovalo, takže jsme vybíraly místa i podle toho, aby byla dostupná a bylo možné mezi stanovišti jednotlivě přecházet.

P1510789Jak hodnotíte akci? Jaký z ní máte pocit?

MS: Já myslím, že nás překvapila účast, která byla velká. V jednu chvíli, když jsme viděly ty davy, jsme měly trochu strach, že bude připraveno málo odměn pro děti. Překvapilo nás to i proto, že dnem konání byl pátek. Naše kamarádky z Plzně zrovna v tento den svoji akci nedělají skrz to, že hodně lidí odjíždí pryč z města. Z toho důvodu ji pořádají raději uprostřed týdne.
RP: My jsme chtěly právě pátek, abychom navodily pěknou atmosféru před blížícím se víkendem. Navíc bylo důležité, že se děti nemusí chystat na druhý den do školy, takže se rodiče nebudou zlobit, když skončíme trošku později. Myslím, že v týdnu by účast byla podstatně menší. My akci hodnotíme velmi kladně, dostaly se k nám pozitivní ohlasy ze stran účastníků i kamarádů. A napříště určitě vyladíme i menší nedostatky...

Jak dlouho trvaly přípravy na akci?

MS: S myšlenkou jsme začaly koketovat už v září loňského roku, kdy jsme zároveň začaly shánět potřebné finance. Poté jsme vyhledaly čtenáře, místa konání a zařídily ceny.
RP: Připravovaly jsme ji již delší dobu, intenzivně asi 4 měsíce. Zapojily jsme děti z našeho čtenářského klubu ve škole, i naše deváťáky, kteří nám přišli na pomoc. Vybrali jsme logo, se kterým jsme nechali udělat trička i hrníčky, které dostali čtenáři i pomocníci. Oslovily jsme s finančním darem Město Velké Meziříčí, které nám nabídlo i výrobu letáků a propagaci akce, MAS Most Vysočiny, školu Oslavickou a Knihkupectví Pod Věží jsme poprosily o vydávání cen.

Plánujete uskutečnit i druhý ročník akce?

RP: Určitě ano, byla by škoda v projektu nepokračovat, když se to letos líbilo. Navíc je to takový jiný druh zábavy, který dostane děti od televize a mobilů... Děti musí udržet pozornost i díky tomu, že je na každém stanovišti otázka z dané knížky, na kterou musí odpovídat. A o to nám přesně šlo.

1 P1510605Proč je podle vás četba důležitá? Co vám osobně přináší?

MS: Já si myslím, že četba je důležitá nejenom proto, že si děti přečtou knihu jen tak pro radost, ale protože čtení, a hlavně porozumění čtenému, je všude kolem nás. I dospělí mají problém s tím, že nečtou vše tak, jak je napsané nebo textu neporozumí. Takže si myslím, že hlavně porozumění toho, co se čte, je důležité. Proto jsme do akce zařadily i otázky na podporu poslechu a porozumění, aby text děti vnímaly. Vidíme to vlastně i ve škole, že děti text „přehrkají" a když se k němu vrátíme s nějakou otázkou, tak zjistíme, že polovina jich vlastně vůbec neví, co četly.
RP: Tím, že jsme učitelky, tak se hodně zaměřujeme na čtení s porozuměním. Zároveň naše zapojení do projektu Síťování čtenářské gramotnosti, které probíhalo čtyři roky, nám otevřelo různé možnosti a také jsme poznaly zajímavé lidi, což bylo pro nás velmi obohacující.
MS: Chtěly jsme vlastně i trošku navést rodiče k některým knihám, které by mohly dětem pořídit. Snažily jsme se vybírat opravdu kvalitní knihy, jelikož těch dětských je taková spousta, ale ne všechny jsou dobré a těžko se v tom orientuje.
RP: Ono se toho hodně změnilo. Nejsou už pouze klasické knihy, která bývaly, ale jsou i nové druhy. Kdo pracuje ve školství déle, tak ví, že dříve vydávalo učebnice pouze Komenium. Dnes je spousta nakladatelství, ale jejich kvalita je úplně někde jinde. Tak je to i s knihami. Můžete sáhnout po knížce, která je skvělá, ale sáhnete třeba i po knížce, která má úžasnou obálku, avšak její obsah tak kvalitní není.

Vedete k četbě i své žáky při výuce?

RP: Ano, snažíme se je motivovat. Ve škole jsme si vybudovaly pěknou knihovnu s příjemnou atmosférou... Musím říci, že tam všichni chodíme rádi. V jejích prostorách pořádáme i různé akce. Zrovna nedávno jsme měly besedu se spisovatelkou Klárou Smolíkovou.

P1510879Jaký druh literatury čtete ve volné čase?

MS: Já kromě toho, že mám dítě, které je v první třídě a společně čteme hodně dětské literatury, tak čtu fantasy.
RP: U nás doma se čte především to, co se líbí dětem. U staršího syna frčí komiksy, u mladší dcery knihy o mláďátkách.

Máte nějakou oblíbenou knihu, ke které se rády vracíte?

MS: U mě je to určitě Harry Potter.
RP: Já čtu vždy ráda knihy Roberta Fulghuma.

Poděkování: Organizátorky akce Čas na čtení srdečně děkují Městu Velké Meziříčí, Jupiter clubu, ekologickému centru Chaloupky a Městské knihovně Velké Meziříčí za podporu a poskytnutí prostor k akci. Dále děkují Základní škole Oslavická, dětem 4. a 9. tříd za pomoc při organizaci, místní akční skupině Most Vysočiny, o.p.s. za pěkné dárečky a Knihkupectví Pod Věží za pomoc při vydávání cen. V neposlední řadě děkují čtenářům za zapojení do projektu i přes jejich velkou časovou vytíženost a návštěvníkům akce za hojnou účast.
Příští rok se těšíme na další Čas na čtení.

Lucie Málková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.