Mám cíl dostat se do TOP 15 na světě, říká Jakub Hejl

img 4671Talentovaný freestylový jezdec na kole z Velkého Meziříčí se dostává mezi špičky ve světovém žebříčku. Stříbrnou příčku obsadil hned za desátým nejlepším světovým freestylistou. O svých počátcích, trénincích na Fajtově kopci, o důležitých závodech i o kouzelném místě v okolí Meziříčí nám povyprávěl nadaný sportovec Jakub Hejl.

Jste úspěšný freestylový jezdec na kole, jak vás napadlo začít právě s tímto sportem?

Odmala jsme s rodiči hodně jezdili Balinským údolím a já jsem k tomu vždycky tíhnul. Na každý kořínek jsem musel najet a skočit. Nadchlo mě to, a tak jsem si u nás za domem na Poštovní začal jezdit na těch kopečcích za jídelnou a postupně to vedlo k tomu, že jsem jezdil víc a víc. S tím mě to i začalo čím dál tím víc bavit. Najednou jsem s Vojtou Stodolou trénoval. Na začátku mně strašně pomohl a stále pomáhá, za to mu opravdu z celého srdce děkuju. Pak už jsem věděl, že se tomu budu muset věnovat naplno. Tak mě to pohltilo, že jsem strašně rád, že naši tomu dali stavební kámen a pak se to rozrostlo.

dsc07850Co považujete za základ úspěchu dobrého freestylisty?

Určitě houževnatost. Vydržet, protože to mnohdy dost bolí. Teď jsem tady s naštípnutým kotníkem. Je potřeba to milovat. Vědět, proč to dělám. A když jsou nějaké fáze, kdy progres není vzestupný, ale sestupný, tak si z toho nedělat hlavu a vydržet, ono to zase přijde.

Kde nejčastěji trénujete?

Nejčastěji trénuji tady u mě na Fajťáku. Díky panu Pálkovi tam můžu mít pár skoků a každý rok si můžu trať zvětšovat a měnit podle aktuálních trendů. Zimu trávím hodně v zahraničí. Každou zimu jezdím do Barcelony na čtrnáct dní a letos jsem poprvé navštívil Švédsko, kam se chci podívat znovu. Tam mají nejlepší kryté tréninkové centrum.

Soutěžíte častěji v Česku, nebo v cizině?

V Česku nesoutěžím už vůbec. Já jezdím jen FMB World Tour, což jsou světové série závodů. V Česku žádná taková soutěž není. Mám cíl dostat se do TOP 15 na světě. I v Česku je spousta skvělých jezdců, ale ti také jezdí už jen FMB World Tour. Jezdím jen v zahraničí, s tím že teď byla dvouletá nucená pauza a já měl ještě minulý rok zraněné koleno, přetrhl jsem si přední křížový vaz. Letos se do toho teprve vracím a hned na prvním závodě to vyšlo.

zuridirt contest_marcel_fankhauser-16_uprwebV roce 2019 jsme informovali o vašem úspěchu mezi evropskou špičkou a je rok 2022 a i přes covidovou pauzu jste dosáhl dosud největšího závodního úspěchu. Povězte, o jaký závod se jednalo a jak jste se umístil?

Jednalo se o závod Züri Dirt Contest v rámci FMB World Tour. Nejprve vysvětlím, jak se závody dělí. FMB World Tour závody jsou členěné na bronzové, stříbrně a zlaté. Bronzového závodu se může účastnit jezdec bez pozvánky, do stříbrného nastupují závodníci s určitými body a tam se schází většina nejlepších jezdců světa a na zlatý se lze kvalifikovat vítězstvím ze stříbrného závodu, tam už je pouze TOP 14 jezdců světa. Já jsem teď uspěl v tom stříbrném závodě, kde jelo 50 jezdců, spousta Kanaďanů, Australanů, Švédů. Nastupoval jsem se strašným očekáváním, protože jsem po dvou letech tréninku bez závodu cítil, že jsem se zlepšil. Měl jsem vymyšlenou jízdu, klasicky „velký oči", jak jsem tam přijel, tak jsem od očekávání upustil. Říkal jsem si, že mě ještě čeká předkvalifikace, kvalifikace a až pak možná finále, buď nohama na zemi. Sobota byla náročná. Od půl 10 jsem byl na kole do 8 do večera. Ze 4. místa jsem se dostal do finále. Byl jsem nadšený a zároveň unavený, takže jsem se šel do stanu vyspat na velký nedělní závod. Vedle stanu však byla párty, takže jsem spal jen 4 hodiny. Druhý den jsem zvažoval nástup do závodu, jedním důvodem bylo nevyspání a druhým obraženiny z pádu. Nakonec jsem se rozhodl riskovat, ale jízdu jsem přehodnotil. Vyšlo to! Vím, kde jsem měl mezery a na čem mám pracovat, ale umístil jsem se nejlíp ve své kariéře. Zajel jsem druhé místo, první byl aktuálně desátý nejlepší jezdec ve světovém žebříčku – Lucas Huppert a třetí byl Lukas Knopf, který je 12. ve světovém žebříčku. Tohle jsem po těch dvou letech potřeboval, takové zadostiučinění.

Kdo je vaším vzorem?

Emil Johansson, trojnásobný mistr světa, se kterým jsem měl tu čest jezdit jak v jeho rodném Švédsku, tak v Barceloně, což pro mě byla obrovská inspirace.

corkZasvěťte nezkušené do MTB (mountain bike) závodů a popište pár triků a skoků, které na kole předvádíte v rámci exhibicí.

Závody, na které jezdím, se odehrávají hlavně v zahraničních zemích, jako je Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko a další. To, že můžu jezdit tak daleko, je i zásluhou sponzorů. Chtěl bych poděkovat všem, ale zejména FDF Bike shop, od kterých mám kola, a za finanční podporu děkuji firmě DIVERSE Develop a Klaus Multiparking CZ, jsem za to opravdu vděčný, děkuji.

Trik, který lidé nejvíce znají, je salto nebo­­­­‑li backflip, kdy člověk letí hlavou dolů. Většina lidí tento trik ocení, ale paradoxně je daleko lehčí než třistašedesátka kolem své osy. Tohle jsou dva základní triky, na kterých můžete stavět. Pokračovat se dá přidáním dalších rotací. Můžete třeba rozkopnout kolo kolem své osy a tomu se říká tailwhip. Když uděláte třistašedesátku a k tomu rozkopnete kolo, tak už to připomíná vrtulník. Existují i základnější triky, kdy sundáte nohu nebo ruku, ale to už se na našich závodech nedělá, tam je to v dnešní době málo. Pro laika je těžké se vyznat, co je jak náročné. Strašně se to posunulo a my například musíme ovládat triky i na opačnou stranu. Je to jako, když jste pravák a musíte psát levou rukou. I já jsem na závodech musel teď předvádět rotace na druhou stranu, což laik vůbec nemohl poznat, ale tyto drobné nuance jsou pro hodnocení důležité.

odrazovka 1Když projíždíte okolí Velkého Meziříčí na kole, objevujete určitě i méně navštěvovaná místa, můžete naše čtenáře nalákat na nějaké speciální místo na krátký cyklovýlet?

Moc rád bych někomu poradil nějaký super originální výlet na kole v okolí našeho krásného města, ale ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak mě nic originálního nenapadá.

Projížďky v Balinském údolí nebo v Nesměři jsou taková klasika, která nikdy neomrzí, a miluju to, ale zkuste se třeba někdy projet jenom na Fajťák, ale spodem cestou pod mostem, kde jezdí vlak a zastavit se u nádrže pod sjezdovkou a užít si západ slunce, je to kouzelné místo.

Není to úplně výlet, ale v jednoduchosti je krása a třeba to tam někoho pohltí, jako to pohltilo už před mnoha lety mě.

Děkuji za velmi inspirativní rozhovor.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.