• Velkomeziříčsko
  • Rozhovory
  • Nehledal jsem důvody, prostě jsem se přidal, říká o vstupu do komunální politiky nový místostarosta Martin Kaman

Nehledal jsem důvody, prostě jsem se přidal, říká o vstupu do komunální politiky nový místostarosta Martin Kaman

Kaman Martin_rada_mestaVedení města se částečně obměnilo. Starostu Alexandrose Kaminarase doplnil kolega ze Společně VM Martin Kaman ze Lhotek. Velké Meziříčí tak nadále vedou obyvatelé místních částí. Třiceti sedmiletý místostarosta města má zkušenosti v oblasti tvorby internetových stránek a marketingu. Ve volném čase se mimo jiné věnuje, své čtyřčlenné rodině, cestování a požárnímu sportu.

Proč jste se rozhodl vstoupit do komunální politiky?
Začalo to před pěti lety, když se řešila rekonstrukce náměstí. Sledoval jsem rozhádané zastupitelstvo, bratrovražedné boje kvůli malichernostem, scény jako z psychodramatu. Do toho přišla partička sympaťáků a sympaťand, kteří po epizodě s referendem pochopili, že mají-li něco změnit, musí vstoupit do místní politiky. Nehledal jsem důvody, prostě jsem se přidal.

Jaké máte politické zkušenosti?
Čtyři roky práce ve sportovní komisi, v komisi pro místní správu a v samotném Společně VM, jehož vznik jsem popsal výše. Změny k lepšímu, na kterých jsem se podílel a udělaly mi radost, namátkou: navrhl jsem úspěšný způsob hlasování o rekonstrukci náměstí, doporučil platební metody pro parkovací systém, navrhl navrácení fotbalových branek na hřiště v ulici Kolmá, našel dotaci na obnovu plotu u školky ve Lhotkách.

P1710380S čím přicházíte do nové funkce? Jaké jsou vaše priority a cíle? Jaké jsou vaše vize, co byste chtěl v Meziříčí změnit?
Jako místostarosta to s vizemi nepřeháním, chci podpořit starostu Alexe Kaminarase a Společně VM, protože jejich směr a snahy mi dávají smysl.

Já osobně mám pocit, že města v současnosti spotřebovávají velké množství své energie a potenciálu, aby vše, co činí, bylo přesně podle zákonů, vyhlášek, dotačních titulů, norem a dalších. Až se někdy vytrácí hlavní cíl, a to zájmy občanů města. Jenže z mých zkušeností zákonné normy nejsou až tak přísné a všezakazující, jak se někdy tvrdí. Musíme je ovšem číst skutečně poctivě a hledat v nich průnik se zájmy občanů. To je jedna z věcí, kterou bych rád zlepšil.

Máte nějaké osobní přání nebo krédo, se kterým vstupujete do nadcházejícího čtyřletého období?
Přiznám se, že ne.

Co jste vystudoval a jaká povolání jste doposud vykonával?
Po osmi letech na místním gymnáziu jsem se vypravil do Prahy na studia softwarového inženýrství v ekonomii. Studium se mi nepodařilo dokončit, ale během těch tří let jsem se tam naučil základy pro dalších patnáct let mé obživy – programování a tvorbu internetových stránek po stránce technické i obsahové, později internetový marketing.

IMG 20190914_132806Poodhalte čtenářům své soukromí. Čím rád vyplňujete volný čas?
Sbor dobrovolných hasičů Lhotky Sport. S partou hasičů pořádáme soutěže, tábory pro děti. Trénuji přípravku, mladší a starší žáky, účastníme se soutěží. Staráme se o hřiště, naposledy 23. října jsme uspořádali komunitní výsadbu stromků.

S mojí rodinou, manželkou a dvěma kluky, rádi cestujeme. Užíváme si jednoduché čundry, výlety do měst, ke skalám i k moři.

Děkuji za odpovědi.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.