S Jitkou Kůpovou a Rudolfem Pitlíkem nejen o vánočních koncertech

vanocni koncerty rozhovor DETAILProsinec patřil vánočním koncertům. Letos byly dva. Vystoupily při nich zdejší hudební sbory a soubory převážně složené z dětí – Sluníčko, Slunko, Harmonie, Andantino, Andante, taneční a smíšený orchestr základní umělecké školy. Při té příležitosti z pódia také zaznělo, že jde o jednu z vůbec nejdelších kulturních tradic ve Velkém Meziříčí s vazbou na dnešní Jupiter club. Souhlasí s tím i Jitka Kůpová s Rudolfem Pitlíkem. Oba se na vánočních koncertech dobré tři desítky let podíleli.


U zrodu tradice každoročních vánočních koncertů stáli na přelomu šedesátých a sedmdesátých let Rudolf Pitlík a Zdeněk Snížek, pedagogové tehdejší Lidové školy umění. „Bylo to na popud ředitele Jednotného klubu pracujících (JKP) Ivana Vítka," říká R. Pitlík, který byl v té době dirigentem Smíšeného pěveckého sboru při JKP. Sbor měl kolem pětačtyřiceti zpěváků a asi dvacet až pětadvacet členů orchestru. Jitka Kůpová v něm od počátku zpívala.

„Za komunistů moc nebylo možné pořádat vánoční koncerty třeba v kostele a podobně. Takže ty v JKP měly velký ohlas, vysokou úroveň. Byl o ně velký zájem," říká Jitka Kůpová. Do JKP na ně jezdily i celé autobusy z vesnic, z JZD. Koncert byl třeba třikrát. Ovšem, býval problém s koledami, které na vánočních koncertech pochopitelně nemohou chybět. „Není snad koleda, kde by se nezpívalo o Ježíškovi. My jsme museli posílat jejich seznam na schválení do Žďáru, snad na okresní výbor KSČ. A Ježíška jsme nahrazovali panáčkem, synáčkem atd. Napsat, že budeme hrát Rybovu Českou mši vánoční, to už vůbec nešlo. Místo toho jsme uvedli latinsky Missa pastoralis bohemica a prošlo to bez problémů," popisuje R. Pitlík tehdejší taktiku. Hrály se nejen klasické koledy, ale i chorály, také vlastní skladby R. Pitlíka a Z. Snížka. „Zdeněk pro tuto příležitost složil Evangelium sv. Matouše a já dvě vánoční mše. Také jsme třeba uváděli málo známé koledy," říká R. Pitlík. „Sborový zpěv střídaly sólové výstupy nejen pěvecké, ale i hra na klavír, akordeon, housle, flétnu. A co úroveň vánočních koncertů hodně povznášelo, bylo průvodní slovo. Zpočátku je míval Mirek Pařízek, později manželé Svobodovi," popisuje J. Kůpová. „Já bych chtěl připomenout sólisty – dva hlavní byli Jitka Kůpová a František Dočkal – ti nastavili laťku hodně vysoko," dodává R. Pitlík a přidává další jména: Miroslav Chlouba, Josef Vokurka, z instrumentalistů Bohoušek Šmarda, Pavel Suk, Pavel Snížek, František Karásek... Atmosféru koncertu dotvářela i scéna, která byla dílem výtvarnice JKP Heleny Vaněčkové, později pak Jiřího Kubiše. Koncerty, stejně jako dnes, končívaly Tichou nocí a závěrečnou Narodil se Kristus Pán vždy spolu s účinkujícími zpíval celý sál.

Tradice vánočních koncertů spojená se Smíšeným pěveckým souborem trvala třicet let. Soubor nevystupoval jen před Vánoci. „Ke zkouškám jsme se scházeli pravidelně po celý rok, vyjma prázdnin. „Vystupovali jsme třeba také při tehdejších významných kulturních a společenských výročích," podotýká R. Pitlík. „Na repertoáru jsme měli díla našich i zahraničních skladatelů a samozřejmě také skladby místních hudebníků. Jezdili jsme zpívat do zahraničí. Byli jsme v Bulharsku, v Lipsku..." připomíná J. Kůpová. Koncem devadesátých let činnost souboru ustávala, začaly vznikat soubory mladší a hudební scéna ve městě se roztříštila.

„Mám radost, že tradice vánočních koncertů pokračuje nadále. Líbí se mi, že je do nich hodně zapojená mládež, žákovské soubory, základní umělecká škola. Naopak postrádám zpestření programu sólovými výstupy. Chtěla bych pak zvláště pochválit dvě vedoucí pěveckých souborů O. Ubrovou a A. Svobodovou, které se léta s úspěchem a profesionalitou věnují dětem," uzavírá Jitka Kůpová, která si ani ty dnešní vánoční koncerty nenechá ujít, i když jsou jiné.

Martina Strnadová

vanocni koncerty rozhovor CELEK

 

 

 

________________________________________________


Jitka Kůpová (77) – bývalá učitelka na prvním stupni základní školy. Zpěvu se věnovala od školních let. Účinkovala v žákovských a mládežnických souborech, později ve Smíšeném pěveckém sboru při JKP. Pěvecký talent uplatnila také na divadle. Snad nejznámější byla její Mamzelle Nitouche ze stejnojmenné operety, kterou uváděl ochotnickýc divadelní soubor při JKP v letech 1960 a 1975. Lásku k hudbě předala své dceři Marcele, která je sólistkou vyškovského pěveckého sboru.

Rudolf Pitlík (79) – vystudoval brněnskou konzervatoř. Celý život učil a dosud učí hru na hudební nástroje na zdejší základní umělecké škole. Byl dirigentem Smíšeného pěveckého sboru při JKP. Hudbě se po něm věnují syn i vnukové. Talent podědil zejména Vojtěch, absolvent konzervatoře i JAMU.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.