Karolína Trutnová: Tanec je plnohodnotný sport

karolina trutnovaKarolínu Trutnovou, žákyni kvarty Gymnázia Velké Meziříčí, znají místní i mnozí přespolní z předtančení plesů jako famózní tanečnici pěstující standardní i latinskoamerické tance.

Jejím tanečním partnerem je Daniel Vojtěšek z Velkých Pavlovic u Břeclavi a oba reprezentují brněnskou taneční školu Starlet.
My vyučující známe Karolínku jako svědomitou, pozornou studentku a půvabné, ale takřka nenápadné děvče, které se při vystoupení na parketu proměňuje v nádhernou princeznu. Představme si ji v následujících řádcích více.

Karolínko, jak dlouho již tančíš a jak ses tanečnímu sportu dostala?

Tančím od svých 10 let, takže už to bude 6 let. Ke sportu mě dostala moje mamka, když ji zaujaly taneční přenosy v televizi. Zatím mám „vytančenou" nejvyšší juniorskou kategorii, třídu B.

Co obyčejní „smrtelníci" o tanečním sportu obvykle nevědí?

Pro někoho to bude možná zarážející, ale obvykle nevědí, že to je plnohodnotný sport, který ale bohužel není na olympijských hrách, i když se o to už několik let snaží naše prezidentka a ostatní členové mezinárodní taneční federace.

Sledovala jsi v televizi pořad Stardance? Co si o tomhle programu myslíš?

Ano, sledovala a velmi pravidelně. Tento pořad je určitě velice přínosný pro všechny věkové kategorie a znám také mnoho lidí, které právě tento pořad dovedl k tomuto krásnému sportu.
Jak náročné je potkat se s tanečním partnerem, s nímž dokážete vytvořit sladěný pár?
Velmi a někdy se to povede až na několikáté (mně například až na potřetí a doufám, že už jsem našla „toho pravého").

Kolik času věnuješ tréninkům?

Obvykle čtyřikrát týdně 2-3 hodiny. Ale závisí to na aktuální formě a na počtu závodů. Trénovat jezdím do Brna a Břeclavi. Na latinskoamerické tance nás trénuje Jana Hradilová a Branislav Eliáš a na standardní tance Petr Pohlodek.

Samozřejmě mě zajímají tvoje největší taneční úspěchy.

Za svůj největší úspěch považuji účast na mistrovství České republiky v loňském roce.
Máš nějakou pěknou perličku ze závodů či z vystoupení pro veřejnost?
Mně se toho ještě zatím moc nestalo, jenom takové, pro tanečníky, běžné věci. Například jsem si už asi třikrát neodpustila rozepnutou botu uprostřed tance. Ale háček spočívá v tom, že musíte dělat jakoby nic a tanec na 100% odtancovat.
Jednou se mi taky stalo, že se mi vyzula bota úplně, a tak jsem si sundala i tu druhou a tancovala bosá.

Čeho bys v tanečním sportu chtěla dosáhnout?

Zatím ani nevím, ale asi bych chtěla dosáhnout vyšší taneční třídy A, za kterou už je jenom jedna - a to ta nejvyšší, pro mistry tohoto sportu.

Karolínko, jaké jsou tvoje další zájmy?

Ráda plavu, společně se svou mamkou se snažím jezdit minimálně jednou týdně do Třebíče do bazénu. Na jaře a v létě jezdím na kole, abych si udržela svoji kondici i přes měsíce, kdy nám skončila sezona. A v neposlední řadě provozuji velmi ráda běžecké lyžování, kterému bych se chtěla jednou věnovat více než rekreačně.

Vím, že ve vaší rodině nejsi na sportování sama.

Ano, můj bratr dělá závodně triatlon a i díky němu jsem si kolo a plávání oblíbila.
Karoli, znám tě jako neobyčejně svědomitou studentku. Co tě ve škole baví a co zvládáš víc vůlí?
Nejvíce mě baví dějepis, matematika a cizí jazyky. Ostatní předměty mi ale taky nevadí, až na fyziku, kterou ve většině případů vůbec nechápu.

Jak náročné je všechny aktivity a studium na gymnáziu skloubit? Máš nějaký recept, který se ti osvědčil a mohla bys ho doporučit ostatním?

Člověk si časem zvykne. Ze začátku, co jsem nastoupila na gymnázium, jsem měla menší problémy, ale potom jsem se naučila plánovat čas tak, abych všechno stíhala.
Recept je jednoduchý: nepodléhat slovům nestíhám, nemůžu apod. a taky si samozřejmě dobře rozvrhnout aktivity a volný čas.

Kdo a co ti nejvíc pomáhá zvládat všechny ty činnosti?

Určitě moji rodiče a taky brácha, který toho má ještě víc než já, takže vím, že to může být ještě o něco horší. A proto se taky snažím nestěžovat si.

Jak jsi strávila Velikonoce?

Docela rušně, měla jsem hodně tréninků a taky závody, ale pondělí proběhlo v pohodě, akorát doma nebyl brácha, tak to byl jakýsi zvláštní den.

Jaké jsou tvoje sportovní, studijní i osobní plány do budoucna?

Já moc neplánuji, jenom vím, že bych chtěla udělat maturitu a ve sportu se ještě uvidí.
Karolínko, přeji ti mnoho úspěchů ve všem, co budeš dělat, naší škole gratuluji k úspěšné reprezentantce a těším se na setkávání s tebou - ať už ve škole, či při vystoupeních.

Dagmar Handová, Gymnázium Velké Meziříčí

IMG 2947

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.