Eda Smejkal: V malém fotbalu akce střídá akci

11057887 1133806743325842 1092353038880351807 oZačátkem ledna si odbyl debut v seniorském národním týmu malého fotbalu. Eduard Smejkal z Velkého Meziříčí v rakouském Altheimu vstřelil dvě branky a pomohl k triumfu české reprezentace na tradičním halovém turnaji. To mu vysloužilo nominaci mezi nejlepší sportovce města v kategorii nad 19 let, ve které obsadil třetí příčku. „Člověk si užívá trošku popularity,“ říká o vyhlášení třiadvacetiletý Smejkal, který hraje malý fotbal za tým La Bucañeros a velký za třetiligové Velké Meziříčí.   

Co říkáte na třetí místo ve sportovci města Velké Meziříčí?

Myslím, že je velký úspěch probojovat se na bednu v dospělé kategorii, ještě ve sportu jako je malý fotbal, který teprve získává na popularitě. Většinou vyhraje fotbalista, hokejista nebo házenkář, takže top trojku beru jako úspěch.

Co vám k nominaci pomohlo?

Česká reprezentace byla třešinka na dortu. Každý slyšel na to, že jsme s Danem Krčálem reprezentovali Českou republiku v dospělé kategorii. To mělo asi velký podíl, ale myslím, že i kvalitní výkony v lize malého fotbalu. Docela se nám s týmem daří, díky tomu nás nominovali do reprezentace i na sportovce města.

Jak si libujete při večírcích v saku?

Je to jiné, samozřejmě jsme zvyklí na sportovní oblečení, klubové teplákovky. Takové ceremonie jsou jednou za čas, takže si člověk užívá, že tam jsou média a má trošku popularity, není to časté.

Překvapila vás reprezentační pozvánka na halový turnaj v rakouském Altheimu?

Samozřejmě mě překvapila, protože české reprezentaci se docela daří, i na mistrovství světa v Americe dopadla dobře. Říkal jsem si, že trenéři do toho asi moc sahat nebudou, ale chtějí vyzkoušet víc hráčů pro mistrovství Evropy v Maďarsku, takže dělají širší výběry s hráči ze všech krajů a dostali jsme šanci. Akorát si myslím, že pro nás byla trošku nevýhoda, když jsme ji dostali právě v lednu.

Proč si to myslíte?

Byla sezonní přestávka a neměli jsme takovou kondici. Ještě se hrálo v tělocvičně, moc to s malým fotbalem nemělo společného. Výkon jsme podali dobrý, turnaj jsme vyhráli, ale asi od nás trenéři individuálně čekali něco jiného. Nechci se na to vymlouvat, podmínky byly pro všechny náročné.

Takže na srpnový evropský šampionát v Maďarsku nemyslíte?

Následovaly další výběry a trenéři zvou jiné hráče. Z týmu z Rakouska moc lidí na mistrovství Evropy asi nevezmou.

V Rakousku jste si zahrál i s Jiřím Jarošíkem, jaké to bylo?

Velký zážitek. Už jen promluvit si s ním a poslechnout si jeho rady, jak se má kdo pohybovat. V kabině a všude je osobnost, samozřejmě nám velice pomohl výkonnostně i psychicky. Myslím, že i díky němu jsme turnaj vyhráli.

Jaké má malý fotbal v regionu postavení mezi ostatními sporty?

Zatím má klesající úroveň. Máme třetí ročník a hraje čím dál míň týmů. Neujímá se, přitom je lidí hodně. Nevím proč, ale myslím, že do budoucna se to zlepší a rozjede ve větším počtu. Také díky tomu, že se tady plánuje areál pro malý fotbal. Zatím hrajeme na velké umělce, kde podmínky nejsou ideální, člověk tam honí míč a hodně dlouho to trvá. Když postaví oplocený a osvícený areál, bude vyšší úroveň a lidi začnou víc hrát.

Co vám se líbí na malém fotbalu?

Je to dobrý doplňkový sport pro velký fotbal, ale člověk si z toho nesmí vzít zase moc návyků. Hraje se v rychlém tempu, narážečky, technika, nehoníme se po celém hřišti a nečekáme, než se něco stane. V malém fotbalu stačí dvě minuty odmakat, vystřídat a jde další, jsme víc ve hře a pořád se něco děje. Myslím si, že je i zajímavější pro diváky, padá víc gólů, akce střídá akci.

Jak dlouho malý fotbal hrajete?

Věnuju se mu od založení ligy ve Velkém Meziříčí tři roky. Mám nabídky hrát malý fotbal v Jihlavě, ale zatím mi to časově nevychází, protože hraju velký fotbal, třetí ligu ve Velkém Meziříčí, ještě trénuju a taky letos státnicuji, mám toho fakt hodně. Nabídku jsem odřekl, ale chci tam jezdit, protože úroveň je v Jihlavě daleko větší, mají tam víc lig.

Studujete účetnictví a daně ve třetím ročníku Fakulty podnikatelské na Vysokém učení technickém v Brně. Takže se vyznáte v penězích?

Už na střední jsem chodil na technické lyceum, kde jsem měl stavebku a ekonomku. Ve třeťáku se dělilo a utekl jsem na ekonomii. Odjakživa mě to táhne k financím, přepočítávat a účtovat mě baví. Pokud splním bakaláře, do budoucna si chci udělat zkoušky na daňového poradce a tímto směrem jít.

Jaroslav Kára pro MKVM, o. s.

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.