Sportovec roku za MKVM Daniel Krčál si při hymně říkal, zda si ho nespletli

Krčál DanielPovedl se mu málo vídaný dvojboj. Daniel Krčál z Měřína u Velkého Meziříčí nastoupil v rozmezí jediného týdne za český seniorský národní tým i výběr do 21 let v malém fotbalu. Nominaci si vysloužil skvělými výkony v týmu Botafogo, kteří letos nakonec vybojovali 3. místo v DRFG lize Malé kopané Velké Meziříčí. Přitom je mu teprve osmnáct let. Se staršími ovládl mezinárodní turnaj v rakouském Altheimu, se lvíčaty zdolal v přípravném utkání Německo 4:0. Jeho vzestupu si všimla také komise oceňující nejlepší sportovce Velkého Meziříčí za rok 2015. Krčál ovládl kategorii jednotlivců do 19 let. 

Co jste říkal ocenění?

Hrozně mě potěšila nominace a vůbec jsem nečekal, že vyhraju. V mé kategorii bylo mnoho úspěšných sportovců. Nominovali mě už potřetí, dvakrát jsem nebyl oceněn a až letos jsem vyhrál první místo za malý fotbal.

Prožil jste svou nejlepší sezonu?

Myslím si, že hodně lidí slyší na reprezentaci malého fotbalu, předtím jsem tam byl jen za FC Velké Meziříčí.

Jak na vás působí slavnostní galavečery?

Panuje tam příjemná atmosféra, moc si to užívám, je tam mnoho známých lidí, se kterými se potkáme, v klidu pokecáme a vyměníme si názory.

Byl jste nervózní z mikrofonu?

Ptali se mě na dvě otázky a nervozita tam byla. Nic jsem si nepřipravil, takže jsem měl kratší děkovnou řeč.

Připsal jste si v novém roce start za seniorský národní tým i výběr do 21 let. Co to pro vás znamenalo?

Bylo to hodně velké překvapení, moc jsem si to užíval a doufám, že takhle budu pokračovat. I na srazu jedenadvacítky jsem byl nejmladší, třeba se v budoucnu ještě do nominace dostanu.

Mezi vrstevníky v kádru lvíčat jste se cítil přirozeněji?

Obě party byly úplně v pohodě, užil jsem si oba srazy, ale možná trošku víc jedenadvacítku, přece jen věkově mi jsou kluci blíž a šlo už o oficiální akci. Slyšet hymnu před zápasem, to jsem si užil nejvíc. Říkal jsem si, jestli si mě nespletli. (úsměv)

Blíží se mistrovství Evropy do 21 let, které v července hostí Praha. Představuje pro vás účast na dalších turnajích motivaci?

Určitě. Kvůli tomu jsem začal hrát malou kopanou i v Jihlavě, dostal jsem pozvánku hrát tamní druhou ligu malého fotbalu do týmu nováčka Plastoman-CZ Jihlavan, kterou jsem přijal. Doufám, že mi to pomůže. Chci stíhat soutěž i ve Velkém Meziříčí, místní MKVM. Uvidím, jak to budu stíhat i se školou.

Máte ambice postoupit do první jihlavské ligy?

Chceme postoupit a třeba se to podaří.

Myslíte také na nominaci do jihlavského výběru v celostátní DRFG Superlize malého fotbalu?

Myslím, že někteří kluci tam byli i z druhé ligy, ale tím si nejsem jistý.

Jak dlouho se věnujete malému fotbalu?

Už tři roky, od založení soutěže ve Velkém Meziříčí, místní MKVM. Bohužel teď neměla moc týmů, což se má od letoška zlepšit. Proto jsem zkusil ještě Jihlavu, kde má malá kopaná tradici a kvalita je logicky lepší.

Co může ve Velkém Meziříčí úroveň zvednout?

Ukázali jsme, že se lze dostat do reprezentace i z Velkého Meziříčí, což může být lákadlo pro další hráče, kteří se mohou připojit. Doufám, že se ve Velkém Meziříčí liga trošku zkvalitní.

Blíží se vyřazovací část DRFG ligy mužů, do níž půjdete s Botafogem z druhé příčky. Jaké máte ambice?

Zatím se daří, letos se hraje play off, které už máme jisté. V semifinále nejspíš budeme hrát s Bucaněros, takže uvidíme. (Botafogo nakonec skončilo ve 4. ročníku MKVM na třetí pozici a Daniel vstřelil jednu branku v play off a 11 branek v základní části – pozn. MKVM)

Za ně hraje váš spoluhráč ze seniorské reprezentace Eduard Smejkal. Bude to pikantní souboj?

Eda mě trénuje ve starším fotbalovém dorostu, známe se dobře. Žádná velká rivalita tam nebude, ale náboj dostane utkání určitě zajímavý.

Nakoukl jste už do fotbalového áčka Velkého Meziříčí. Pomáhají vám zápasy v malém fotbalu?

Ano. Baví mě oboje, ale malý fotbal beru pouze jako doplněk, priorita je velký fotbal.

Studujete třetí ročník na gymnáziu ve Velkém Meziříčí. Láká vás pokračovat na vysokou školu?

V plánu mám jít směrem ekonomika a management na vysokou školu v Brně.

Díky za rozhovor.

Pro MKVM, o.s., Jarda Kára

_______________________

MKVM o.s. děkuje oběma reprezentantům Danu Krčálovi i Edovi Smejkalovi za poskytnuté rozhovory a hlavně za perfektní reprezentaci nejen MKVM, ale i FCVM a sportu v našem městě celkově. Chlapi moc díky a ať se daří nejen sportovně pořád skvěle...

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.