Judistická dorostenecká elita a klub Judo SKKP Brno se připravují v Borech

nástup judo_Bory_2020Víte, kde jsou Bory? Je to vesnice 10 kilometrů od Velkého Meziříčí. Má pěknou opravenou školu, která nese jméno manželky našeho druhého prezidenta - Hany Benešové. Vedle školy je velká nová tělocvična, o jejíž vybudování usilovaly generace borských učitelů. Za školou je i víceúčelové hřiště, které si navrhly samy děti v rámci projektu „ Něco za něco aneb v Borech jsou děti občany".

Ve třetím prázdninovém týdnu můžete potkat kolem školy větší množství sportovců a jízdních kol. Bývá to tak každoročně. A abyste se i vy dozvěděli , proč tomu tak je, vyzpovídala jsem předsedu našeho úspěšného sportovního klubu „Judo SKKP Brno", pana RNDr. Jiřího Pálku.

Jak dlouho už k nám do Borů váš klub jezdí?
Nebudete tomu věřit, ale je to už více než 50 let. Je tu krásně a jezdíme sem rádi, a to nejen proto, že nám duo Vojkůvka & Vojkůvka skvěle vaří. Také proto, že v Borech jsou příjemní lidé.

Jaké jste měli tenkrát podmínky?
I tenkrát jsme spali pod stany, judo jsme ale trénovali na pilinách nebo na jehličí v lese.

Jak vypadá vaše táborové zázemí teď?
Náš klub letos odkoupil tábor od naší mateřské TJ. Chceme jej upravit i pro delší pobyt než jen o prázdninách. Rozhodně ale chceme tábor zachovat pro sportovce – judisty, plavce, lyžaře, atd..

Co všechno renovujete?
Už proběhlo deset celodenních brigádnických akcí. Podařilo se nám vylepšit kuchyni, opravit kůlnu, sklep, umývárnu a sociální zařízení. Práce je ale před námi pořád dost.

Váš sportovní klub se věnuje judu. Jaké věkové skupiny a kolik sportovců jsou členy vašeho SK?
Máme cca 450 členů, všech věkových kategorií – mláďata (od 5-ti let), mladší a starší žáky, dorost, juniory, muže i ženy. Cca 80% z toho je mládež. Máme ale i velkou základnu veteránů.

Jaké jsou vaše sportovní úspěchy?
Čtyřikrát za sebou jsme vyhráli dorosteneckou ligu, v extralize mužů jsme nepřetržitě 30 let, v posledních 5-ti letech jsme byli vždy v PLAY OFF. V r. 2018 a 2019 jsme se stali nejúspěšnějším klubem juda v ČR, z celkového počtu 216 klubů.

Jak se takové kluby hodnotí?
Počítají se medaile z mistrovství v ČR ve všech váhových i věkových kategoriích. Do hodnocení se nezapočítávají veteránské kategorie, ve kterých máme několik medailí z mistrovství Evropy i světa.

V současné době už netrénujete v lese na jehličí, ale využíváte tělocvičnu a zázemí ZŠ Hany Benešové v Borech. Jak jste tady spokojeni?
Díky vedení ZŠ využíváme vaši úžasnou tělocvičnu a její zázemí nám plně vyhovuje.
V sobotu dovezeme tatami (tréninková a závodní žíněnka judistů), rozložíme ji po celé tělocvičně a začneme trénovat. K doplnění našich náročných tréninků využíváme i víceúčelové hřiště za školou.

A co se vlastně na takovém soustředění mladí judisté naučí?
Učí se zde vyšší techniky juda, varianty chvatů, kombinace, kontra-chvaty. V postoji i na zemi. Důležitý je boj o úchop, nácvik rychlosti i vytrvalosti. Jak víte, v judu se vítězí nejen technickým a s dostatečnou silou provedeným hodem, ale i na zemi: držením, škrcením a pákou na loketní kloub. Účastníci soustředění absolvují i mnoho přípravných zápasů (randori). Proto je pro rozvoj našich judistů důležitá možnost širokého výběru závodníků. A letos bylo věru z čeho vybírat.

Obyvatelé Borů si všimli, že jsou tu automobily RZ různých míst naší republiky.
To je pro to, že na naše soustředění jezdí spřátelené kluby juda z Litoměřic, Olomouce, Ostravy, Prahy, ze Žďáru n. S. a mnoha dalších. A také se tady na Vysočině připravuje pravidelně už několik let národní dorostenecký tým. Loni tu byl s námi v týmu i velký talent z Mladé Boleslavi Adam Kopecký, který se v červnu 2019 stal ve Varšavě mistrem Evropy a po absolvování soustředění v Borech dosáhl obrovského úspěchu i na MS dorostenců do 18ti let a stal se mistrem světa.

To je úžasné! A je tu někdo takový i letos?
1501744548 S2LFZP5XWOYM_upload_w670_zoomAno, kromě dalších nadějných judistů, je tu letos i členka Vrcholového tréninkového centra mládeže v Olomouci Renata Zachová, která je vícemistryní Evropy do 23 let z r. 2018 a letos v lednu se postavila jako první česká judistka na stupně vítězů v Tel Avivu. A v letošním roce se připravuje na olympijské hry. Několik společných tréninků zde absolvovala i základní část našeho extraligového týmu mužů včetně obou našich reprezentantů bratrů Petrových – Jiřího a Ivana. Byli velmi spokojeni.

Tahle příprava by nemohla probíhat bez kvalitních a obětavých trenérů. Kolik jich tady na soustředění pomáhá?
Našich tu bylo letos šest, kterým musím poděkovat za obětavou práci. Dorost vedl Mgr. J. Švec (je současně trenérem repre. týmu dorostu), dále pak Mgr. P. Hoskovec a trenér extraligy mužů J. Prorok. Žáky pak vedl Z. Trávníček, Bc. M. Špičková a Mgr. P. Špička. Díky jejich kvalitní práci s mládeží mohou přijít i úspěchy ve vyšších věkových kategoriích. No a samozřejmě nesmím zapomenout na práci reprezentačních trenérů dorostenců – Mgr. V. Červína z Litoměřic a Mgr. J. Švece z Brna i jim patří velký dík. Bylo nám ctí, že na soustředění přijel i předseda Českého svazu juda Mgr. J. Dolejš.

Mgr. Zuzana Jurková: Jsem moc ráda, že jsem si s Vámi mohla popovídat a za všechny z Borů bych Vám a Vašemu sportovnímu klubu chtěla popřát hodně sportovních úspěchů, co nejméně zranění, mnoho šikovných a vytrvalých sportovců a obětavých trenérů. A těšíme se, že příští rok přijedete zase.

Mgr. Zuzana Jurková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.