Bez obalu lze nakupovat i v místních obchodech, říká Pavla Švecová

P1200396Velké množství odpadů v domácnosti tvoří použité obaly, pro které je zásadní použitý materiál na výrobu i četnost jeho využití. O předcházení vzniku odpadů a o možnostech nákupů bez obalu nám poví majitelka obchodu Pytlíci.cz, Pavla Švecová, která se také zúčastní v úterý 8. září Dnů zdraví. Ty pravidelně pořádá Zdravé město Velké Meziříčí, letos na téma Bez obalu.

Vlastníte internetový obchod Pytlíci.cz, váš obchod je založený na bezplastové filosofii. Jak vás tato myšlenka podnikání napadla a co předcházelo rozhodnutí takto podporovat udržitelný rozvoj?

Já jsem studovala v Olomouci a pak jsem pracovala v Praze, kde jsem se zapojila do organizace Bezobalu, která zakládala první bezobalové obchody v Čechách, a tam jsem dělala koordinátorku osvětových projektů. Dělali jsme různé workshopy na školách i pro veřejnost. Nicméně z Prahy jsem se potom přestěhovala do Křižanova a přemýšlela jsem nad tím, jak to budu tady dělat, protože v okolí žádný bezobalový obchod nebyl. A do toho přišla nabídka od majitelů Pytlíkova, že by ho chtěli prodat a zjistili, že jsem se opět ocitla na území Vysočiny, a tak jsme od nich převzali obchod Pytlíci.cz. Původní majitelé byli Hikešovi z Oslavice, kteří to dělali už od roku 2012, takže obchod má už osmiletou historii. Napadlo je to tak, že dělali kurzy, na které objednávali potraviny ve větších baleních a byl o to obrovský zájem, tak vznikla myšlenka toho, jak se dá ušetřit plastový obal. Obchod jsme přebírali loni na podzim.

Vy prodáváte po internetu a zároveň si k vám mohou zboží lidé přijít vyzvednout?

Pro lidi z Křižanova a okolí nabízíme tu možnost, že si to objednají a vyzvednou u nás v Pytlíkově do vlastních nádob. Aktuálně tady mám připravenou zásilku pro místní paní, která si přinesla svoje pytlíky a nádoby a za chvíli si pro ně přijde a vyzvedne je naplněné objednaným zbožím.

„Každý malý krok se počítá. Hlavní myšlenka zero waste je nepoužívat věci jednorázově a dát jim šanci i podruhé, potřetí, počtvrté...“

Ve vašem obchodě se dá nakoupit v papírových pytlících, lněných sáčcích, skle i nerezu. Představte čtenářům způsoby, kterými se dnes dá nakupovat „bez obalu", a poraďte, jak lze myslet na životní prostředí i při nákupu v supermarketu.

Bez obalu lze nakupovat i v místních obchodech, stačí si vyhledat obchod, který nabízí zboží ve větším množství, případně vážené zboží. Uvedu příklad naší místní zeleniny, kam chodím mimo zeleninu pro slunečnicová semínka nebo mandle v čokoládě, a ty si nechám nabrat do vlastního pytlíku. Stačí si ve chvíli, kdy do takového obchodu jdu, uvědomit, že si mám vzít pytlík nebo zavařovačku. I do míst, která běžně nefungují bezobalově, je možné si přinést vlastní nádobu. Obdobně to dělám v masně, i tam mi vycházejí vstříc a dávají uzeniny do mé krabičky. Co se týká supermarketů, tak je jednoznačně možné nosit si pytlíky na ovoce a zeleninu, někde i uzeniny.

den zdravíLetošní téma Dne zdraví je ideální příležitost k osvětě o zbytečném množství odpadů, které některé domácnosti produkují. Co všechno nabídnete návštěvníkům, kteří akci na velkomeziříčském náměstí druhé zářijové úterý navštíví?

Nabídnu lidem postup, nad čím přemýšlet, když se člověk chce zbavit obalů v domácnosti, v běžném životě nebo při cestování. Jak si zařídit domácnost, jak se vybavit na nákup nebo co mít u sebe v tašce, když člověk vyráží někam na výlet. Zároveň si uděláme tip na to, jak si vyrobit vlastní voskovaný ubrousek a také přinesu ochutnávky od nás z Pytlíkova a ukázku věcí, které lidem pomohou ve snaze nevytvářet zbytečný odpad.

Víme, že je váš obchod bezplastový, ale co vaše domácnost? Kolik vyprodukujete odpadu, obzvlášť když máte malé dítě?

Ještě žijeme ve společné domácnosti s mojí mámou, takže přesně to vyčíslit nemůžu. Snažím se to minimalizovat, ale obal u nás vzniká například z másla, protože není nikde nablízku prodej másla takzvaně na váhu. Co se týče malého dítěte, tak mně to nepřijde jako žádná velká zátěž - jedeme v látkových plenách, hodně doma vaříme, dost věcí jsme dostali zděděných a snažíme se být minimalisti. Ale pokud jedeme na nějakou cestu, kde vím, že by nebylo reálné prát, tak i já použiji jednorázovou plenu. Jednám se zdravým rozumem, tak aby nás psychicky nedeptalo, že jsme jednou použili nějaký plast.

Co plánujete do budoucna za vývoj či posun?

Zrovna pracujeme na nových webových stránkách a budeme mít Instagram. Rekonstruujeme v Křižanově domeček a tam chceme Pytlíkov v dohledné budoucnosti přestěhovat. Plus co se sortimentu týče, tak plánujeme zařadit více zero waste výrobků typu brčka, mýdla, tuhé šampony na vlasy, pytlíky nebo bavlněné odličovací tampony.

Vysvětlíte čtenářům pojem, který často používáte - zero waste?

Hnutí, které zastřešuje v Česku pojem bezobalové hnutí, ale ve světě je to známé jako zero waste. Jedná se o myšlenku tvořit nulový odpad, respektive ho netvořit. Je to ideální myšlenka, ale je třeba si uvědomit, že ne všichni to tak hned mají. Je hezké mít to někde na horizontu jako cíl, ale není nutné hned z domu vyhodit všechno spjaté s odpadem, stačí začít krůček po krůčku. Guru zero waste je Bea Johnson, což je paní, která vydala knížku Domácnost bez odpadů, to je takový čtenářský tip. Zároveň existuje blog Czech Zero Waste, což založily tři holky tady u nás a dávají zero waste do českého kontextu a aktuálně také vydávají knížku Život skoro bez odpadu. Jak na to si můžete přečíst a nebo přijít na moji přednášku 8. září do prostorů bývalé restaurace Obecník. Přednáška i celodenní program na náměstí je zdarma.

Zuzana Najtová

P1200386

P1200389

P1200391

P1200390

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.