• Velkomeziříčsko
  • Rozhovory
  • Když se člověk angažuje pro společnost, lidé to ocení, říká Přemysl Bdinka, předseda pro místní správu částí Lhotky, Kúsky a Dolní Radslavice

Když se člověk angažuje pro společnost, lidé to ocení, říká Přemysl Bdinka, předseda pro místní správu částí Lhotky, Kúsky a Dolní Radslavice

IMG 1462-2Loňský rok byl úplně jiný oproti letům předešlým. Své o tom ví i Přemysl Bdinka, vedoucí obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkém Meziříčí, který zároveň působí jako předseda místních částí. Co je v obcích nového a do jaké míry ovlivnila pandemie koronaviru dění v nich se dozvíte v našem článku.

Konají se u vás v obci nějaké tradiční akce?

Ano. Kulturní dění v obci zkraje roku začíná ostatky, což je jedna z největších akcí a zážitků vůbec. Podílí se na ní všechny tři místní části. Pro letošní rok je naplánována na 13. února, kdy bude ostatkový průvod obcí. K tomu jsme si ještě přivzali část obce Petráveč-Domky, která je takovou oddělenou součástí Petrávče, ale je blíž k Dolním Radslavicím. Do průvodu se zapojuje také vrchní část Karlova. Průvod masek absolvuje celou cestu. Následuje ostatková zábava, která je takovým začátkem masopustu. Aby se nebavili jenom dospělí občané, navazuje na masopust dětský karneval. Jedná se vlastně o takové zábavné odpoledne v kulturním domě. V minulosti bývalo i setkání harmonikářů, které soukromě pořádal jeden místní občan. Harmonikáři získali velký věhlas. Dohromady proběhlo asi třináct ročníků, postupem času ovšem zájem vymizel. Na sv. Annu bývá tradiční pouť. V rámci poutě se obvykle v sobotu koná oblíbená pouťová zábava. Pod širým nebem se konají mše. Pak je tady tradiční rozloučení s létem, což je odpoledne s dětmi, kde se kulturně vyžijeme. Večer následuje opékání špekáčků, hra na kytaru, nocování pod stanem nebo širákem – záleží, jak si kdo troufá. Rok zakončujeme v období adventu rozsvěcováním stromečku.

Máme za sebou nelehký rok 2020, který silně ovlivnila pandemie onemocnění covid-19. Nastaly nějaké komplikace v rámci organizování akcí?

Ano, zrušili jsme dětský karneval, který míváme tradičně na začátku jara. Poslední zrušenou akcí bylo slavnostní rozsvěcení vánočního stromu. Rozsvěcení má u nás dlouholetou tradici. V loňském roce jej navštívilo okolo 500 lidí. Děti zde mají vystoupení, hraje tematická hudba. Jedná se o setkání místních v adventním čase.

Podařilo se vám naopak nějaké akce navzdory situaci uskutečnit?

Naštěstí jsme měli ostatky, to jsme stihli ještě v únoru, než se podařilo republiku paralyzovat covidem-19. Na sv. Annu 26. července, v době rozvolnění veškerých opatření, proběhla pouť. Poslední víkend v srpnu se ještě uskutečnilo rozloučení s létem včetně nocování pod širákem. Vše poté jsme museli už zrušit.

Jakým způsobem propojujete všechny tři vesnice?

Celoročně, není to jen o pořádání akcí. Ve Lhotkách je zázemí pro všechny tři obce, ať už je to kulturní dům nebo mateřská a základní škola, kam chodí děti. Když se něco pořádá, všichni musí přiložit ruku k dílu.

Jak jste v letošním roce pojali vánoční výzdobu?

Nazdobili jsme stromeček. Iniciativou jedné naší občanky, paní Polákové, je lesní betlém. Paní Poláková je čerstvá a aktivní důchodkyně. Celý život pracovala v sociálních službách, kde vymýšlela celou řadu zábavných projektů. Postupem času si na své předzahrádce vybudovala betlém. Děti se tak minimálně jednou ročně chodí podívat, zda v něm nepřibylo nějaké zvířátko.

Jaké konkrétní investiční akce jste v uplynulém roce zrealizovali?

Takovou větší investiční akcí byla oprava střechy kulturního domu. Nakoupili jsme nové židle a stoly do kulturáku, protože ty staré, co byly vyřazené z JUPITER clubu před mnoha lety, už dosloužily. K veliké radosti v dědině se nám letos podařilo získat i nové hasičské auto - dodávku, která nahradila padesát let starou Avii. Nové auto dokonce i jezdí (smích). Upravovala se také silnice ze Lhotek směrem na Fajtův kopec. V současné době se ještě dodělávají čekárny k autobusovým zastávkám v Kúskách a ve Lhotkách.

Jaké investiční akce plánujete uskutečnit pro letošní rok?

Z těch zásadnějších: V obci Kúsky bychom rádi zrekonstruovali křižovatky. V Dolních Radslavicích chceme dokončit chodník směrem na Březejc. Tam už probíhaly některé přípravné práce v uplynulém roce. Takovou asi největší investicí pro příští rok je dodání multifunkčního cvičiště. V současné době už je tam nějaká opěrka, je to zaplocené a vydrenážované. Nyní zjišťujeme, jak to vypadá s cenou na umělý povrch, nějaký domeček a nářadí. Do budoucna bude možné si zahrát volejbal, basketbal, nohejbal a tenis.

Jak dlouho jste v této funkci? Jakým způsobem vnášíte své pracovní zkušenosti do funkce starosty?

10 let. Moje funkce v práci spočívá v tom, že vedu lidi. Kolektiv lidí následně vedu i ve všech místních částech.

Měl jste nějakou konkrétní vizi, když jste nastupoval do funkce? S čím jsem do toho šel?

Aby se nám v té obci žilo společně spokojeně a lépe. Tak nějak si myslím, že když se člověk angažuje pro společnost, lidé to ocení. A když pak přijde s tím, že potřebuje s něčím pomoci od ostatních, tak to společenstvo, co spolu žije, mu vždy nějakým způsobem rádo pomůže.

Jste rodák ze Lhotek? Jak dlouho v nich žijete?

Ne, nejsem. Ani z Velkého Meziříčí. V roce 2005 jsme si ve Lhotkách začali stavět rodinný dům. Od té doby jsem obec postupně poznával a v roce 2008 jsme se tam definitivně nastěhovali. V roce 2010 byly volby. Nechal jsem se přesvědčit, abych kandidoval do tamního zastupitelstva a shodou okolností jsem dostal nejvíce hlasů. Udělali ze mě starostu a od té doby se mne tato funkce drží a nemůžu ji ze sebe setřást (smích).

Co byste popřál našim čtenářům do nového roku?

Samozřejmě zdraví, toho není nikdy dost. Pak štěstí, to se také občas hodí. No a pevné nervy. I když je to nelehká doba, je důležité brát vše trošku s humorem.

Lucie Málková

IMG 0345IMG 1443

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.