Bob Fleck (Fajtfest): V těchto časech je takový počet lidí na koncertu malý zázrak

CCM 3_-_DSC_3022Fajtfest v centru byl poprvé ve vnitřních prostorech. Jednalo se o zajímavý projekt, na který se sjelo spoustu fanoušků nejen z okolních měst. Měli jsme jedinečnou příležitost popovídat si o akci s jejím hlavním organizátorem Tomášem „Bobem" Fleckem.

Jak a kdy vás napadlo uspořádat „Fajtfest v centru" neboli zimní edici Fajtfestu?
Tato myšlenka už je tady hodně dlouho a do „Jupiteru" se snažíme dostat již několik let. Vždy tomu něco stálo v cestě (tradiční plesy, každoroční firemní večírky atd.). Po dlouhé době cítíme taky nezanedbatelnou a obrovskou podporu města v čele se starostou, panem Kaminarasem. Veliký kus práce odvádí pro kulturu v našem městě i Honza Bílek z kulturní komise. Všechny festivaly de­ facto mají svoji „zimní edici" a Fajtfest by neměl být výjimkou. Pokud chceme festival posunovat směrem k běžnému evropskému modelu, je to jedna z cest.

Myslíte si, že akce „Fajtfest v centru" byla úspěšná? Co by bylo možné popřípadě zlepšit? Splnila akce vaše očekávání?
„Fajtfest v centru" navštívilo několik stovek lidí a opticky velmi slušně zaplnily sál. Žel opět nám vrcholí pandemie a byli jsme nuceni dodržovat všechna požadovaná opatření. Hlídat bezinfekčnost, dobu od prodělání nemoci atd. V těchto časech je takový počet lidí na koncertu malý zázrak. Nebudeme lhát, čekali jsme o trochu více, ale šlo v první řadě o to „vyzkoušet si" tento prostor. Naše možnosti a schopnost zvládnout tento velký sál organizačně se myslím povedla.
Máme skvělou zpětnou vazbu od kapel i návštěvníků. Dokonce i „Strejda Tom" (frontman skupiny Krucipüsk) řekl, že on má pořadatelům vždy co vytknout, ale tady není co. Nyní cítíme podporu a spolupráci města i Jupiter clubu na nové úrovni. Chtěli bychom se do prostor sálu vrátit ihned, jak to situace a termíny dovolí.

Kde vznikl nápad na organizaci a vytvoření vůbec prvního Fajtfestu? Kdy se první Fajtfest konal a jak byste ho srovnal se současností?
Ten nápad přišel hodně spontánně v lednu 2009. Při procházce na Fajtův kopec (smích). Měla to být prvotně letní párty pro pár desítek známých, Jiří „Despou" Fialka je se mnou vlastně od začátku a po několika letech (kdy bych to ani nenazýval festivalem) se přidal můj bratr Milan Fleck. Tak vznikla osa týmu. Musím ještě zmínit Michaela Poláka, o kterého se tým rozšířil letos. Už nyní je jasným přínosem.
Momentálně patří Fajtfest na mapu evropských festivalů a má
i respekt zahraničních kapel. Po tom jsme vždy toužili.

Máte v plánu akce ve vnitřních prostorech opakovat? Budete se držet spíše „venkovního modelu" Fajtfestu?
Ano, chtěli bychom se vrátit do „Jupiteru". Je to výjimečný prostor se skvělou akustikou, ale získat prosincové termíny je hodně těžké. I když si myslím, že by to mohlo přinést očekávané vyprodání sálu. Jsme však velmi rádi za tu šanci i v listopadovém datu. Kontakt se zahraničními agenty kapel mluví jasnou řečí, ten prostor je pro ně velmi zajímavý a lokalita přímo u dálnice na ose Praha­‑Brno­‑Bratislava nám také nahrává do karet. Velké Meziříčí má reálnou šanci přivítat v daném žánru ta největší zahraniční jména (i mimo letní Fajtfest).

Je možné prozradit nějaká jména kapel, se kterými chystáte spolupráci?
Spíše čekáme, až se uvolní covidová opatření po celé Evropě. Potom můžeme začít vyjednávat. Nynější situace je taková, že máme nějaká jména a termíny, ale mohu říci, že Fajtfest 2022 bude hostit především kapely z USA, dále z Austrálie, Kanady, Anglie, Francie, Ruska, Německa, Holandska a dalších zemí.
Více info můžete zjistit na www.fajtfest.com.

Mohu ještě prozradit, že v červnu bychom rádi uspořádali charitativní sportovní akci pro širokou veřejnost. Věříme, že se to podaří.
Děkuji redakci za tuto šanci. Všichni se držte v nelehkých a omezujících časech. A hlavně přeji zdraví všem lidem.

Tina Kárníková

KCP -_DSC_3065

HTI -_DSC_2704

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.