Nejlíp vaří Marie Prudková dětem ve školce ve Vídni

20150907 112813Nejlepší školní jídelna v republice je v mateřské škole ve Vídni a vede ji kuchařka Marie Prudková. Ocenění získala na slavnostní konferenci k 70. výročí školního stravování v Praze ve dnech 12.–13. října.


Marie Prudková si svého vítězství váží. Je pro ni potvrzením, že svoji práci směřuje tím správným směrem. „Možná chtěli mým oceněním ukázat, že i na malé vesnici lze vařit moderně a zdravě," míní o svém vítězství Marie Prudková. A to v případě jídelny v mateřské škole ve Vídni opravdu platí. Vedoucí a současně jediná kuchařka, která denně vaří průměrně pro pětadvacet malých strávníků a čtyři zaměstnance školky, sleduje nové trendy, účastní se školení, hledá na internetu recepty i přímo zpracovatelské receptury od různých dodavatelů potravin. „Vařím z lokálních surovin od dodavatelů z nejbližšího okolí, v Penny marketu určitě nenakupuji," říká a vyjmenovává – pečivo z Křižanova, mléčné výrobky z Netína, brambory z Vídně, maso od řezníka ve Velkém Meziříčí. Samozřejmě nepoužívá žádné práškové polotovary. „Kvalitní surovina, to je základ," zdůrazňuje. Jako vedoucí školní jídelny přitom musí hlídat i spotřební koš a finance: pro děti do 6 let jeden oběd za 17 Kč, svačina za sedm plus pitný režim za dvě koruny a odpolední svačina za šest korun.
Právě vaření pro děti je specifické a razit přitom novinky není úplně jednoduché. Dítě musí jídlo ochutnat víckrát, aby je přijalo. Mnohé ani z domova na některé druhy potravin vůbec neznají, někde se moc nevaří. „Když chci zavést novou surovinu, přidávám ji po trochách, aby si děti postupně zvykaly. A hlavně je do jídla nenutím. Polévku si nabírají samy. Mohou jíst podle chuti. Někdy jim vařím obědy na přání," popisuje osmačtyřicetiletá vyučená kuchařka, která si před devíti lety dodělávala maturitu, aby mohla školní jídelnu, v níž pracuje skoro 20 let, vést. Děti zapojuje do stravovacího procesu i tak, že si s nimi o nových surovinách povídá – kde a jak se pěstují – ukáže jim, jak vypadají třeba jáhly, pohanka, bulgur. Nové druhy zeleniny a ovoce poznávají všemi smysly. „Zkoušíme společně vyrábět pomazánky, pečeme perníčky," říká. A děti to oceňují. Ty starší, které odejdou do školní jídelny jinam, se vracejí s tím, že by chtěly zpátky na oběd ve vídeňské mateřské škole.
Každý kraj nominoval deset osobností či kolektivů
Akci v rámci Mezinárodní konference k 70. výročí školních jídelen pořádal Českomoravský odborový svaz pracovníků školství pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
Z celkem 3500 školních jídelen v republice bylo vybráno 50 oceněných a z každého kraje bylo navrženo 10 osobností nebo kolektivů a zřizovatelů. Za Kraj Vysočina byly vedle Marie Prudkové nominovány vedoucí školních jídelen v MŠ a v ZŠ Nové Město na Moravě, ředitelky samostatných školních jídelen Pacov a Pelhřimov.
„Marie Prudková se pravidelně zapojuje do školicích akcí pro pracovníky školního stravování, podílí se na projektech školy, byla aktivním členem týmu projektu Umbesa –udržitelný jídelníček. Propaguje správnou výživu v praxi a dělá to nad rámec svých povinností," informuje Olga Johanidesová z odboru školství krajského úřadu, která za Kraj Vysočina nominace sestavovala. „Je dokladem toho, že dobré školní stravování může fungovat i v zařízení, kde všechno zastává jedna osoba, která ovšem vaří s láskou a nadšením, vystupuje s pokorou a skromností," dodala ještě Johanidesová.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.