I ne se dá říct slušně

P1109614 webKdo by neznal Zdeňku Peterkovou z živnostenského odboru Velkého Meziříčí? Nejen díky své profesi, kdy přicházela do styku s komunitou podnikatelů, ale také díky svému velkému srdci a širokému poli zájmů, je počet jejích přátel, známých nebo jen těch, se kterými se potkávala letmo, úctyhodný. Nyní ale z úřadu odchází se slovy: „Končím šťastná a vyrovnaná s přesvědčením, že v nejlepším se má přestat."

Zdeňka je hrdá absolventka školy Světlá a na Obecní živnostenský úřad nastoupila hned po jeho zřízení v roce 1992. O tři roky později se stala jeho vedoucí a v této funkci setrvala až do chvíle, kdy si řekla, že je nejvyšší čas. Nejvyšší čas být pořádnou babičkou, pomocnicí například v Březejci, kde už pomáhá hezkých pár let, cestovatelkou... „Plánů mám hodně a děsím se, jak rychle čas utíká. Tak abych ještě něco stihla. Rozhodně se nechystám být ubrblaná důchodkyně, která sedí doma na zadku a pročítá akorát nabídky obchodních řetězců," směje se a je vidět, že to myslí doopravdy.

Třicet let v čele tak důležitého odboru, to stojí určitě za maličké ohlédnutí. „Vzpomíná se mně dobře, protože jsem měla vždy štěstí na prima kolegyně. Svoji profesi jsme vnímaly jako službu a dělalo nám to radost. Díky tomu k nám naši klienti chodili rádi nejen si živnost zřídit, ale také se kdykoliv poradit. A to nejen z našeho rajónu, ale i z Třebíče, Brna nebo dokonce z Prahy. Někdy vyhovět nebylo možné, ale i ne se přece dá říct slušně."

Za těch třicet let, kdy jsem na odboru byla, proběhlo více než 100 novelizací. Což znamená být stále ve střehu a stále se učit. Začátky byly perné, protože když byl živnostenský úřad zřízen, byly jsme tam dvě, ale podnikatelů, kteří už podnikali, bylo strašně moc. Pak jsme dostali vedoucí, ale ta pod sebou měla ještě odbor majetkoprávní. Až v roce 1995 jsme se osamostatnili jako samostatný odbor, a to nám vydrželo do teď. Což je určitě dobře, protože v mnoha městech živnostenské odbory slučují.

Dobrý úředník je tvor loajální, jehož svatou povinností je dodržování zákona a vstřícnost ke klientům. Politické dění na radnici chod odborů ovlivňovat nesmí. A jak říká Zdeňka, přesně tak to vždycky fungovalo i ve Velkém Meziříčí. Ona sama je svým založením ODS, ale jak říká, od vedení města cítila podporu vždy. „Co život na radnici hodně změnilo, byl covid, který jakoby vymazal dva roky života. Od té doby je všechno trošku jinak. Také ubývá těch, kteří chtějí pracovat. Není jednoduché sehnat zaměstnance na úřad, do stavebnictví ani do pohostinství."

Pětašedesát let je podle paní Zdeňky opravdu ten správný čas, kdy je dobré odejít. „Já jsem čtyři roky přesluhovala, teď už je to však norma. Další tři roky bych už opravdu pracovat nechtěla. Byla to krásná, zajímavá profese, ale teď budu prospěšná zase někde jinde," loučí se Zdeňka Peterková.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.