Ani farnost přes léto nezahálela

3Různé prázdninové aktivity pořádala v červenci a srpnu i farnost, respektive farnosti Velké Meziříčí, Netín a Bory. A nebylo jich málo – však posuďte sami:


Ve druhém červencovém týdnu proběhl v Budišově farní tábor Zločinu na stopě. Mladí detektivové, převážně z druhého stupně, rozklíčovali, kdo stojí za vraždou místního aristokrata, a za krádeží vzácného obrazu z jeho sbírky. Stopy jsme hledali dokonce i na exkurzi v Lomu Kamenná.
Třetí červencový týden strávila skupina chlapů z našich farností na ferratách v Dolomitech. Mohli jsme si více fyzicky prožít Žalm 121: „Pozvedám své oči k horám: Odkud mi přijde pomoc? Pomoc mi přichází od Hospodina, on učinil nebesa i zemi. Nedopustí, aby uklouzla tvá noha." Opravdu žádná noha neuklouzla, a naopak jsme mohli zdolat spoustu vrcholů i překonávat sami sebe.
Další týden následoval příměstský tábor na faře, zvaný Přífařák. Tato forma tábora byla přístupnější i pro ty, kteří ještě nebyli na nějaké obdobné akci.
První týden v srpnu navázala v Měříně naše farní chaloupka Sedm divů světa s Kocourem v botách. Tento tábor byl zaměřen spíše pro mladší děti. V blízkosti sedmi divů světa získaly sedm artefaktů. Jejich zázračnou mocí zachránily Kocoura, kterému kvůli jeho riskantnímu přístupu zbýval už jen poslední ze sedmi životů.
Následující týden se aktivita přesunula na faru do Velkého Meziříčí, kde měli svůj tábor středoškoláci. Naši mladí farníci, kteří na ostatních táborech už často pomáhali s vedením skupinek a s organizací, tak měli možnost prožít si týden jako účastníci, kteří sami mohou přijímat.
Z tohoto tábora se někteří přesunuli do Měřína na náš největší tábor Za pokladem Nilu. Asi čtyřicet účastníků pomáhalo dokončit životní poslání stařičké paní Zdeně, která sama v mládí poklad hledala, ale překročila bludný kořen. Cesta k pokladu vedla například přes Regionální muzeum ve Žďáru nad Sázavou, kde jsme navštívili Tutanchamonovu hrobku.
Kromě her a možnosti navázat nová přátelství, nebo posílit ta stará, ale byl samozřejmě součástí všech táborů i duchovní program. I když každý tábor byl přizpůsobený potřebám účastníků, společný základ byly vždy menší skupiny. V těch jsme formou přiměřenou jejich věku debatovali s účastníky nad různými otázkami spojenými s jejich vírou – třeba jako odpuštění, nebo jak si vlastně představuji Boha. Chtěli jsme dětem umožnit, aby mohly o věcech víry nejen slyšet z kazatelny a ve škole, ale aby i ony samy měly možnost si formulovat svůj vlastní názor a ten vyslovit před ostatními. Při společných modlitbách jsme pak mohli tyto své poznatky naživo prožít.
V červenci a srpnu také proběhlo v našich farnostech v různých obcích dvanáct poutí. Na táborech s dětmi investujeme do budoucnosti tohoto kraje. Snažíme se předat další generaci životní postoje a principy, u kterých staletí prověřila, že dokážou být oporou tehdy, kdy všechny další opory selžou. Že je tu někdo, kdo nás nikdy nezradí a neopustí. Ale poutě, na kterých se sejdou lidé z obce, nám naopak připomínají naši minulost. Každá má vlastní historii. Některé tu byly od nepaměti, některé vznikly za Pražského jara, a jiné až po Sametové revoluci. Všechny jsou ale připomínkou, že tyto postoje drží nás i naši komunitu. Že se o ně můžeme opřít každý sám i společně. A že naše víra nemá být důvodem k pochybnostem o sobě, ale ke slavení.
Proto děkujeme všem, kdo se jakkoli zapojili do organizace táborů, poutí i všeho dalšího, co se děje v naší farnosti. A děkujeme také všem dalším, kteří se v našich obcích věnují práci s dětmi a mládeží, a učí je smysluplně trávit volný čas. Věříme, že toto naše dílo jednoho dne přinese pro účastníky dobré plody.
Za farnosti Velké Meziříčí, Netín a Bory: Jiří Kaňa, Jan Kříž a jáhen Jiří Dyčka

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.