Seriál ze zámku: Cechovní předměty

DSCN9953 webCechy byly sdruženími jednoho či více řemesel a plnily hned několik funkcí. Dohlížely například na počty přijímaných učedníků a také na to, aby byly řádně vykonávány učňovské a mistrovské zkoušky. Sloužily rovněž ke zvelebování řemesla, výchově nových nástupců a v neposlední řadě dohlížely na kvalitu výroby. V případě potřeby pomáhaly vdovám a sirotků po zemřelých mistrech.

Jednotlivé cechy měly svoje znamení, kterými byly označovány cechovní předměty, jako byly truhlice, ferule či džbány.

DSCN9927 webFerule byly od nejstarších dob odznakem úřadu nebo spolku. Jednalo se o dlouhé žezlo, na jehož vrcholu byla umístěna kruhová plocha s namalovaným či vyřezaným symbolem nebo znakem. Byla vlastně oficiálním označením konkrétního cechu a používala se například při cechovních slavnostech a při přijímání nových mistrů. Ve sbírkách máme zastoupeny ferule sladovnického cechu s datací 1741 či stavu tkalcovského, která je zdobena symbolem tkalcovského člunku a letopočtem 1740.

DSCN9931 webSetkat se můžeme také s cechovními džbány. Například hliněný zelený džbán s datací 1883 zdobený člunky a hřebeny patřil cechu tkalcovskému. Na dalším je pak uveden rok 1797 a dle zobrazených atributů náležel cechu bednářskému. Navíc je opatřen tímto textem: „Já, jakožto potomek po bratrovi svém, chci sloužit pánům mistrům bednářským, aby hodně pili a mě ve vážnosti měli. Pro dobré zdraví panu mistru...".

 

DSCN9921 webŘeznický cech je v našem muzeu zastoupen například znakem z cechovní korouhve. Ta je zdobena dvěma lvy držícími řeznické sekyry zkřížené přes sebe. Ještě v 50. letech minulého století byl tento znak vystaven v řeznictví v Komenského ulici.

O tom, že cechovní předměty zaujímají v našich sbírkách důležité místo, svědčí i fakt, že některé z nich se objevily na výstavě cechovních památek v Brně v roce 1924. Na výstavu, která se konala od 3. srpna do 28. října v Moravském umělecko­‑průmyslovém muzeu, zapůjčilo tehdejší Krajinské museum ve Velkém Meziříčí minimálně čtyři předměty. Tyto exponáty se objevily i v tištěném katalogu, jenž byl u příležitosti výstavy vydán. Prezentovány tehdy byly dvě dřevěné ferule a dvě cínové konvice, přičemž právě tyto nádoby můžeme zařadit mezi velmi honosné práce. Konvice s letopočtem 1549 nese vyryté znaky zámečníků, tesařů, kosařů, kovářů a kolářů.

DSCN9961 webU některých předmětů, které se do muzea dostaly v jeho počátcích, bohužel nevíme, kdy přesně se tak stalo. Ale například díky zmíněnému katalogu výstavy dokážeme určit, že dané předmětu tu byly již v roce 1924, i když do inventární knihy byly zapsány až o několik let později.

 

Malý text_webMatka cechu

Nejdůležitějším předmětem cechu byla vždy cechovní pokladnice, které se říkalo matka cechu. Do ní byly vkládány nejen peníze, ale také artikule, výuční listy, pečetidla a někdy i ferule. Jejím otevřením bývalo zahajováno cechovní zasedání. V našem depozitáři a v expozicích nalezneme truhlice mlynářského, krejčovského, zednického, truhlářského a kolářského či punčochářského cechu. Často jsou na truhlicích vyvedeny atributy spjaté s oním konkrétním cechem, takže v případě mlynářů se jedná o kolo, kružidlo a sekyru, pokladnice zednického cechu je ozdobena motivem trojúhelníku a zednického kladiva se lžící. Ve většině případů jsou pokladnice opatřeny také letopočtem. Například truhlice krejčích, která se do muzea dostala darem v roce 1927, nese letopočet 1780.

Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.